Facturile la gaze naturale ar putea scădea chiar de luna viitoare, adică din aprilie 2023, a declarat vicepreședintele Autorității Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE), Zoltan Nagy-Bege.
Totul vine după ce producția internă de gaze ar putea acoperi mai mult din consumul populației, față de anul trecut, iar tarifele internaționale la gaze sunt și ele în scădere.
Prin urmare, și prețul gazelor naturale din facturile românilor ar putea fi sub cel plafonat, de 31 de bani pe metrul cub.
"Da, ar putea scădea, sunt premise să scadă", a spus Zoltan Nagy-Bege, vicepreşedintele ANRE.
Citeşte şi: Se schimbă facturile la gaze din ianuarie. Noile reguli pe care românii trebuie să le ştie
Începând din primăvara anului trecut, gazele din producția internă au prețul plafonat la 150 de lei pe mwh pentru furnizori. Apoi, prețul pentru consumul casnic, a fost plafonat la 31 de bani pe kwh, adică 310 lei pe mwh, cu toate taxele incluse.
Facturile la gaze ar putea scădea chiar din aprilie 2023
Astfel, facturile la gaze ar putea scădea chiar de lună viitoare, sub acest plafon, spune vicepreședintele ANRE.
"Având în vedere că anul trecut în martie când a apărut ordonanța 27, o parte din cantitățile de gaze naturale din producția internă au fost deja contractate la un anumit preț, prețuri mai mari decât acele prețuri de 150 de lei/MWh prevăzute în ordonanță, atât pentru consumatorii casnici cât și pentru producătorii de energie termică, coșul prețului de gaz a fost diferit.
În acest moment, probabil că vor fi alocate cantități mult mai mari la 150 de lei. În plus, dacă ne uităm la prețurile din piața europeană de gaze, vedem că prețurile sunt mai mici decât în urmă cu un an.
A devenit un lucru aproape obișnuit în ultimele două luni să vedem prețuri în jur de 50 de euro/MWh, ceea ce este mult, dacă comparăm cu prețurile de acum trei ani, dar este la jumătate dacă ne comparăm cu prețurile de acum un an.
Prețurile finale la gaze vor fi decise de producători, nu de stat
Toate aceste lucruri pot duce un preț sub acel 31 sau 37 de bani prevăzut în ordonanța de urgență 27 (plafoanele maxime de preț, de 0,31 sau 0,37 lei/kWh- n.r.)", a declarat Zoltan Nagy-Bege, vicepreședinte ANRE, potrivit economica.net.
Prețurile finale vor fi decise însă de producători, nu de stat.
În factură, prețul gazului este doar aproximativ 60%. Restul reprezintă alte tarife și taxe, inclusiv costul de furnizare. Însă dacă scade prețul gazului, furnizorii trebuie și ei să reducă facturile.
Factura la gaze naturale va avea un nou model
Potrivit noilor reglementări în ceea ce privește furnizarea de gaze naturale, factura va avea o nouă formă și va cuprinde, pe lângă datele care deja apăreau până în acest moment (detalii referitoare la identificarea furnizorului și clientului final, cod client, suma totală de plată etc.), și alte diferite tipuri de costuri incluse în suma de achitat, precum:
- consumul de gaze naturale facturat exprimat în kWh sau MWh;
- preţul final facturat exprimat în lei/kWh sau lei/MWh;
- termenul scadent de plată;
- obligaţii de plată neachitate, dacă este cazul;
- dobânzi penalizatoare pentru întârziere la plata facturii, conform contractului, dacă este cazul;
- valoarea totală de plată cu TVA;
- denumirea produselor/serviciilor facturate, după caz, şi unităţile de măsură ale acestora;
- cantitatea de gaze naturale, exprimată în mc, aferentă perioadei de facturare;
- valoarea puterii calorifice superioare aferente perioadei de facturare;
- cantitatea de energie, exprimată în MWh/kWh, ce reprezintă consumul de gaze naturale facturat;
- modalitatea de conversie a cantităţii de gaze naturale, exprimată în mc, în cantitatea de energie, exprimată în kWh/MWh;
- prețul gazelor naturale și tipul acestuia (fix/variabil);
- componentele incluse în preţul final facturat pentru furnizarea gazelor naturale, cu precizarea celor care sunt reglementate sau o referinţă cu privire la locul unde poate fi găsită o descriere detaliată a acestora;
- valoarea unitară a TVA, a accizei și a altor impozite, comisioane, taxe şi contribuţii prevăzute de legislaţia în vigoare, după caz.
Pentru a intra în vigoare, proiectul de ordin trebuie să fie aprobat și publicat în Monitorul Oficial.