Antena 3 CNN Economic Vești bune pentru românii care au datorii la bănci. Ratele încep să scadă

Vești bune pentru românii care au datorii la bănci. Ratele încep să scadă

de Ioana Ciobanu    |   

După ce aproape s-au dublat în ultimii ani, ratele românilor încep să scadă, însă cu foarte puţin comparativ cu creşterile spectaculoase. Euribor, indicele-cheie în calcularea creditelor în euro, ar putea să scadă ca urmare a deciziei Băncii Centrale de reducere a dobânzilor. Pe de altă parte, ratele creditelor cu dobândă variabilă în lei ar putea scădea de la 1 ianuarie, însă cu doar câtiva zeci de lei.

Ratele scad, însă foarte uşor. Aceasta este concluzia analiştilor după ce Banca Centrală Europeană a decis reducerea dobânzilor cu un sfert de punct. O scădere prudentă, având în vedere că încă există riscuri semnificative.

Christine Lagarde, Președinte Banca Centrala Europeană: Vom menţine rata de politică monetară suficient de restrictivă atât timp cât este necesar.

Decizia Băncii se va vedea lunar şi în ratele românilor.

Dacă Euribor, indicele în funcție de care se calculează ratele în euro, ar urma tendința dobânzii stabilite de BCE și scade cu 0,25%, observăm că ar scădea și rata. Pentru un credit de 50.000 de euro luat pe 30 de ani, rata ar scădea cu aproximativ 9 euro.

Aceasta scădere, de aproximativ 45 de lei, se aplică ratei care a crescut in ultimii 2 ani jumătate cu peste 600 de lei. Nu este un caz izolat. Şi românii care au credite in lei plătesc mai mult.

Pentru un credit de 250.000 de lei, luat pe 30 de ani, rata tocmai a crescut în luna octombrie. Estimările arată că în ianuarie IRCC ar urma să scadă, iar rata va ajunge 2042 de lei, cu aproximativ 50 de lei mai puţin faţă de cât plătesc acum românii. Toate acestea după ce în ultimii 3 ani rata a crescut cu peste 800 de lei.

Irina Chiţu, director comparator bancar: Nu vor scădea la fel de repede cum au crescut. Atât pentru euro, cât și pentru lei, dobânzile în ultimii 2 ani au crescut cam cu cinci puncte procentuale.

În prezent, indicele european este mai mic comparativ cu indicii care influenţează ratele în lei. Totuşi, analiştii recomandă împrumuturile în moneda naţională.

Doru Iliescu, broker de credite: O creditare în alte monede presupune pe lângă costurile creditului și un risc valutar.

Creşterea dobânzilor a început în anul 2021, iar pe parcursul anilor unele rate s-au dublat. Pentru a se proteja de riscul dobânzilor variabile, mulţi români au recurs la refinanţări cu dobândă fixă.

TOP articole
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile