Testele pe oameni pentru viitorul vaccin COVID-10 ar putea începe după o serie de sărbători evreiești care se încheie în octombrie, după cum a declarat ministrul israelian al Apărării, Beni Gantz. Oficialul a precizat că toate experimentele inițiale care au fost realizate cu succes dau speranță, în timp ce directorul institutului afirmă că vaccinul este excelent.
Aproape 80.000 de cazuri de îmbolnăvire cu COVID în Israel
În Israel, cazurile de îmbolnăvire cu COVID-19 au ajuns la 78.500, în timp ce numărul deceselor legate de această boală au ajuns la 569. Informația de ultimă oră cu privire la începerea testării pe oameni în Israel pentru un vaccin COVID-19, a fost comentată, la Antena 3, în exclusivitate, de David Saranga, ambasadorul Israelului în România.
"Acest proces pentru a avea un vaccin are trei etape. Și prima etapă va începe în luna octombrie, când va fi vorba despre testarea pe oameni. Vorbim de un număr de 100 de oameni. În a doua etapă vorbim de testarea pe 1.000 de persoane. Aceste prime două etape trebuie să fie finalizate până la sfârșitul anului, până în decembrie.
A treia etapă, care este cea mai importantă, înseamnă testarea masivă pe un număr de 30.000 de persoane și ne așteptăm ca aceasta să se încheie până la sfârșitul lunii martie 2021. Asta înseamnă că toate cele trei etape vor dura cam 9 luni. Dacă Dumnezeu ne ajută și dacă ne ajută și institutul și cercetătorii, s-ar putea să avem un rezultat până la sfârșitul lunii martie a anului viitor", a declarat ambasadorul David Saranga, la Ediția specială, moderată de Sabina Iosub.
România este una dintre țările în care se vor face studii clinice
România este una dintre țările în care se vor face studii clinice pentru vaccinurile dezvoltate de marile companii, a anunțat Alexandru Rafila, reprezentantul României la Organizația Mondială a Sănătății.
„Multe dintre companiile care dezvoltă vaccinul, îl vor vinde la preţul de producţie, pentru că dezvoltarea acestor vaccinuri a fost deja finanţată de diverse ţări, de diverse organizaţii, cum este Uniunea Europeană sau Statele Unite. Şi atunci şi-au luat un angajament că vor vinde vaccinul cu un preţ foarte mic, încât el să fie accesibil", a declarat medicul.
Alexandru Rafila spune că nu crede că vom avea un vaccin împotriva COVID-19 mai devreme de un an fiindcă procesul fabricării, condiționării și distribuirii lui va necesita timp.
„Din fericire, noi facem parte din Uniunea Europeană, care încearcă să securizeze vaccinul, în cazul în care va fi disponibil, printr-un fel de rezervare şi prin sprijinirea celor care cercetează aceste produse.
Nu cred că vom avea un vaccin mai devreme de un an, pentru că nu e vorba de produsul în sine, ci de capacitatea de a-l fabrica, de a-l condiţiona, de a-l distribui şi lucrurile astea necesită timp. Dar, cu siguranţă, şi România va avea vaccin", a spus profesorul Rafila.