Antena 3 CNN Conținut plătit Veronica Duțu, consultant fiscal: „Românii, ținuți ocupați de promisiuni electorale. Realitatea economică este însă cu totul alta”

Veronica Duțu, consultant fiscal: „Românii, ținuți ocupați de promisiuni electorale. Realitatea economică este însă cu totul alta”

Ioana Dobre
3 minute de citit Publicat la 11:02 01 Noi 2024 Modificat la 11:02 01 Noi 2024

Consultantul fiscal Veronica Duțu lansează un avertisment către români în privința promisiunilor spectaculoase care vin de la candidați în perioada campaniei electorale, subliniind că, în spatele acestor angajamente, stă o economie fragilă și o presiune fiscală care riscă să crească.

Duțu punctează că astfel de subiecte „sunt aruncate de obicei în campaniile electorale ca să capteze atenția poporului român spre agenda electorală, și nu spre realitatea în care trăim”.

Promisiuni ambițioase – salarii mai mari și pensii substanțiale până în 2029

Unul dintre partidele politice a anunțat planuri de creștere a salariului mediu brut la 2.600 de euro și a pensiei medii la 810 euro până în 2029, alături de beneficii pentru tineri și sprijin economic pentru angajați. Programul include și un impozit zero pentru tinerii sub 26 de ani, salarii nete de 1.500 de euro pentru 1,5 milioane de români și locuințe pentru tineri, cu 80% garanție din partea statului.

„Aceste promisiuni sunt senzaționale. Dau foarte bine pe hârtie. Dar ca să poți promite așa ceva trebuie să te bazezi pe o creștere economică minimă de 5, 6 sau chiar 10%”, avertizează Veronica Duțu, unul dintre cei mai titrați consultanți fiscali. Ea subliniază că economia României, în mod realist, nu poate susține aceste cifre fără ca mediul de afaceri să fie extrem de puternic. „Cine asigură acest salariu brut pe economie? În principiu, întreprinderile private. Ca să ai un salariu mediu brut pe economie cum au spus unii candidați, peste 2.000 de euro, trebuie să ai o economie foarte puternică”, explică aceasta.

Riscul majorării taxelor și lipsa reducerilor fiscale în planul transmis la Bruxelles

Într-un alt punct central al analizei sale, consultantul fiscal Veronica Duțu atrage atenția asupra planului fiscal transmis de guvernanți la Bruxelles, care ar trebui să ofere sprijin concret acestor promisiuni. În loc de măsuri de reducere a taxelor, planul prevede o „revizuire a taxelor și impozitelor”, ceea ce ar putea însemna creșterea cotei TVA sau a impozitelor directe. „Din păcate, în acel plan fiscal nu vedem nicio reducere de taxe. Vedem doar formularea următoare, prezentată ca o necesitate: *revizuirea taxelor și impozitelor*,” explică ea.

Veronica Duțu avertizează că, deși planul nu specifică exact dacă taxele vor crește, formularea și contextul economic indică faptul că o majorare este posibilă. „De exemplu, în ceea ce privește TVA, vedem preconizate în planul fiscal niște procente crescute în anul 2025 și 2026. TVA mai mult poți încasa doar dacă crești cotele de TVA,” susține consultantul, care adaugă că în România, TVA-ul este în prezent la 19%, sub media europeană de peste 20%, ceea ce lasă spațiu pentru o creștere.

Impactul asupra românilor și îndemnul la scepticism

În final, consultantul fiscal Veronica Duțu, subliniază importanța unui scepticism sănătos din partea publicului în fața promisiunilor făcute în campania electorală. Aceasta avertizează că, pe termen lung, lipsa unor măsuri clare și sustenabile de reducere a poverii fiscale și evitarea unei creșteri a taxelor ar putea afecta veniturile românilor. „Din punctul meu de vedere, ca să scoatem la iveală minciunile electorale, ar trebui să suprapunem promisiunile din programele de guvernare cu planul fiscal pe care l-au trimis guvernanții la Bruxelles,” afirmă consultantul fiscal, îndemnând românii să fie vigilenți și să analizeze realist impactul economic al acestor măsuri.

Veronica Duțu, fondator al companiei Union Cont Expert și consultant fiscal, reprezintă totodată vocea antreprenorilor români preocupați de lipsa de predictibilitate fiscală care amenință dezvoltarea afacerilor. „Fără o stabilitate fiscală, întreprinderile se confruntă cu dificultăți majore în a-și planifica și dezvolta activitatea pe termen lung, iar riscul unor creșteri de taxe împovărează și mai mult mediul de afaceri,” avertizează experta, subliniind importanța unor măsuri economice fundamentate și transparente pentru viitorul antreprenorilor și al economiei românești. Pentru a putea trece mai ușor peste aceste piedici, toți antreprenorii ar trebui să discute cu un consultant fiscal și să apeleze la consultanță financiară pentru a se pregăti măcar pentru provocările anului 2025 pentru mediul de afaceri.

Etichete: advertorial
Citește mai multe din Conținut plătit
» Citește mai multe din Conținut plătit
TOP articole