Antena 3 CNN Emisiuni Sfat de sănătate Unde putem să ne verificăm tiroida gratuit. Punctele unde nu aveţi nevoie de programare

Unde putem să ne verificăm tiroida gratuit. Punctele unde nu aveţi nevoie de programare

Andreea Cigolea
2 minute de citit Publicat la 10:44 12 Aug 2022 Modificat la 10:44 12 Aug 2022

"Campania "Asumă-ţi să fii sănătos" este o campanie organizată de Universitatea de Medicină și Farmacie Carol Davila din București.

Această campanie este organizată în parteneriat cu societăți profesionale, respectiv cu Societatea Română de Endocrinologie şi cu Societatea Română de Dermatologie.

Campania are drept scop o acțiune de screening pentru o serie întreagă de afecțiuni pe care noi le-am considerat de interes.

Pe parte de endocrinologie, screening-ul pe care noi îl vom efectua se referă la două afecțiuni importante și anume la osteoporoză și sindrom metabolic.

Osteoporoza este cea mai frecventă boală metabolică osoasă. Este o afecțiune sistemică prin care este afectată atât cantitatea, cât și calitatea osului.

Cu alte cuvinte, scade rezistența osoasă. Osul devine fragil și este supus riscului de a face fracturi.", a spus medicul Cătălina Poiană, vineri, în cadrul rubricii Sfat de sănătate de la Antena 3.

Cât de periculoasă este osteoporoza

1 din 3 bărbați şi 1 din 5 femei cu vârsta de peste 50 de ani poate suferi o fractură de-a lungul vieții. Existența unei fracturi antecedente crește exponențial cu apariția altor fracturi. 

De fapt, la nivel mondial, undeva la fiecare 3 secunde se produce o fractură osteoporotică. Deci, dacă vă gândiți că noi vorbim de câteva minute, puteți socoti câte fracturi s-au produs la nivel mondial. 

Considerăm că este o afecțiune la care screening-ul este binevenit. Ceea ce evaluăm noi este riscul de fractură osteoporitcă, utilizând un instrument numit FRAX. Acest instrument este, de dapt, o formulă de calcul ce ia în discuție factorii de risc principali pentru fractura osteoporotică și calculează riscul de a face fractură majoră sau fractură de şold.

"Asumă-ţi să fii sănătos", o campanie prin care putem face analize gratuite

Campania începe pe 15 august și se derulează până pe data de 20 august pe 5 stațiuni de pe litoral. Pacienții primesc atât evaluarea, dar și recomandări și orientarea către pasul următor pe care trebuie să-l facă în cazul în care se depistează ceva.

Toate acestea se fac într-o manieră total gratuită. Noi putem să prevenim, depistând precoce persoanele care sunt la risc, putem să prevenim apariția fracturilor osteoporotice, care sunt deja complicații. 

Un stil de viață sănătos, un exercițiu fizic, un aport adecvat de calciu și vitamină D trebuie să fie în atenția oricărei femei în postmenopauză.

De ce subliniez acest lucru? Pentru că după menopauză, prin ieșirea din funcție a ovarelor, scade producția de estrogen și atunci crește resorbția osoasă și femeia este supusă riscului de apariție a osteoporozei.

Evaluăm şi sindromul metabolic care reprezintă, de fapt, un grup, o constelație de factori de risc cardiovasculari și metabolici. La toţi aceşti pacienţi evaluăm înălțimea, greutatea, calculăm indicele de masă corporală, măsurăm talia, circumferinţa taliei.

Circumferinţa talie ne indică depunerea de țesut adipos la nivelul abdomenul și în zona viscerală.  Obezitatea viscerală constituindu-se într-un factor de risc cardiovascular important. De asemenea, măsurăm tensiunea arterială și determinăm glicemia.", a mai spus medicul.

Unde putem să ne verificăm tiroida gratuit. Punctele unde nu aveţi nevoie de programare

  • 1. Baze salvare acvatică-salvamar și punct de prim ajutor –plajă Neptun
  • 2. Baze salvare acvatică-salvamar și punct de prim ajutor – plajă Mangalia 
  • 3. Baze salvare acvatică-salvamar și punct de prim ajutor –plajă Olimp
  • 4. Containere Smurd-ISU- plajă Costinești
  • 5. Containere Smurd-ISU- plajă Saturn
Citește mai multe din Sfat de sănătate
» Citește mai multe din Sfat de sănătate
TOP articole