Antena 3 CNN Economic Veniturile din taxa de solidaritate, estimate fără a lua în calcul OMV Petrom? | "De ce au stabilit o sumă mai mică? Cum au făcut calculele?"

Veniturile din taxa de solidaritate, estimate fără a lua în calcul OMV Petrom? | "De ce au stabilit o sumă mai mică? Cum au făcut calculele?"

Redacția Antena 3 CNN
1 minut de citit Publicat la 18:53 13 Feb 2023 Modificat la 18:53 13 Feb 2023

Potrivit legii, Ministerul de Finanţe a preconizat venituri la buget de circa 780 de milioane de euro, iar numai OMV Petrom ar fi trebuit să plătească aproximativ un miliard de euro din taxa de solidaritate, susţin sursele consultate de Financial Intelligence.

Nota de fundamentare a Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului (OUG) privind suprataxarea companiilor care desfășoară activități în sectoarele țițeiului, gazelor naturale, cărbunelui și rafinăriilor, publicată în decembrie, anunța că veniturile la buget din această taxă de solidaritate pe anul 2023 se ridică la circa 3,9 miliarde de lei, adică 780 milioane de euro.

Potrivit documentului, "venitul din contribuția de solidaritate a fost estimat pentru anul 2023 la cca. 3,9 miliarde lei, pe baza mediei profiturilor impozabile anuale din perioada 2018-2021, realizate de principalii contribuabili care desfășoară activități în sectoarele țițeiului, gazelor naturale, cărbunelui și rafinăriilor".

În ordonanţa publicată în Monitorul Oficial se arată că: "Contribuția de solidaritate se determină astfel: Contribuția de solidaritate = [profitul impozabil al anului 2022/2023 — (1,2 x media profiturilor impozabile aferente perioadei 2018—2021)] x 60%, unde: a) media profiturilor impozabile aferente perioadei 2018— 2021 se calculează prin însumarea profiturilor impozabile, respectiv pierderilor fiscale aferente fiecărui an din perioada 2018—2021 și împărțirea rezultatului la 4 sau la numărul corespunzător de ani în cazurile prevăzute la alin. (12). Profiturile impozabile/Pierderile fiscale incluse în calculul mediei sunt cele determinate înainte de recuperarea pierderilor din anii precedenți".

Sursele citate de Financial Intelligence arată că "la un calcul simplu, doar OMV Petrom ar fi trebuit să plătească peste 1 miliard de euro, mai mult decât tot venitul anunțat de Finanțe, de 780 milioane de euro". Drept urmare, întrebarea logică este: De ce au stabilit o sumă mai mică?

Citește mai multe din Economic
» Citește mai multe din Economic
TOP articole