Vasile Dîncu, vicepremier şi ministrul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, a declarat joi că ipotezele vehiculate în cazul decesului patronului Hexi Pharma sunt mai degrabă scenarii care nu au legătură cu realitatea, precizând că nu crede în acestea şi aşteaptă ca organele de anchetă să vină cu o variantă raţională, susţinută de probe, scrie Agerpres.
"Ca sociolog care mă ocup de imaginar, mi se pare fascinant; din păcate, nu mai pot să exercit această pasiune acum. Din perspectiva guvernamentală, cred că avem mai degrabă o desfăşurare a unor scenarii care nu au legătură cu realitatea în acest moment. Aşteptăm organele de anchetă, care ne vor spune cu siguranţă care este adevărul în aceste cazuri (...). Nu cred în aceste scenarii, aştept o variantă raţională, cu probe, una dovedită", a precizat Dîncu la o conferinţă de presă prilejuită de lansarea apelului de proiecte POR 2.1.A - microîntreprinderi.
El a adăugat că ceea ce se comunică în acest moment în spaţiul public face parte mai degrabă din zona teoriei complotului.
"Sociologic, este normal acest lucru, este o zonă unde ani de zile a lipsit informaţia şi acolo unde nu există informaţie, prin zvonuri şi prin scenarii ale teoriei complotului, se creează un surogat de informaţie. Oamenii vor să-şi explice raţional ce se întâmplă şi atunci apelează inclusiv la fantasme şi la imaginaţia bogată, pentru a-şi explica lucruri pe care nu au cum să le verifice altfel", a susţinut Dîncu.
Precizările vicepremierului au fost făcute în contextul unei întrebări privind ipotezele care se vehiculează în cazul decesului patronului Hexi Pharma, Dan Condrea, conform cărora acesta nu ar fi murit în accidentul rutier.
Cât priveşte modul în care Guvernul a intervenit după scandalul Hexi Pharma, Dîncu a spus că acesta a acţionat cu toate mijloacele pe care le avea la dispoziţie pentru a rezolva această problemă.
"Guvernul a acţionat cu ceea ce avea la dispoziţie, şi-a asumat premierul interimatul la nivelul Ministerului Sănătăţii, pentru că este forţa şi viteza maximă de decizie pe care o poate lua o echipă guvernamentală prin această metodă. Pe de altă parte, s-a constituit o echipă de consilieri din afară, din diverse domenii ale zonei Sănătăţii, de la zona managementului, medicamentelor, institutelor de cercetare. Ei fac acum un plan de măsuri de urgenţă, au început un sistem de controale inclusiv din zona premierului - a Corpului de control - în spitalele din România", a arătat el.
Dîncu a adăugat că sunt probleme sistemice în zona sănătăţii, de management, care ţin de legislaţie "incoerentă, veche, şi "probabil probleme de corupţie, aşa cum s-a văzut din acest scandal, chiar dacă nu avem o decizie judecătorească".
"Vom vedea după aceste analize, după controale, după expertiza cu care va veni Ministrul Sănătăţii în Guvern, vom vedea ce trebuie făcut mai specific ca să declanşăm modificări pe termen lung, care să schimbe structural sistemul. În rest, dacă ne gândim să dăm cât mai mulţi bani, asta s-a mai făcut, sau să schimbăm cât mai mulţi oameni, şi asta s-a mai făcut şi nu s-a făcut mare lucru. Schimbăm în acest moment şi sistemul de rezidenţiat, au venit rectorii din universităţi cu un proiect de descentralizare a rezidenţiatului, care va face ca rezidenţiatul să se poată distribui mai bine în ţară, rezidenţii să facă practică în spitale, inclusiv în oraşe mai mici. Vom aproba mărirea numărului de posturi în zona celor care se ocupă de infecţiile intraspitaliceşti, epidemiologi şi alte meserii sau specializări conexe", a punctat Dîncu.