Antena 3 CNN Emisiuni News Hour with CNN BOR schimbă regulile spovedaniei. Vasile Bănescu, precizări importante pentru toţi credincioşii

BOR schimbă regulile spovedaniei. Vasile Bănescu, precizări importante pentru toţi credincioşii

Georgiana Adam
2 minute de citit Publicat la 19:14 30 Sep 2022 Modificat la 19:30 30 Sep 2022

De astăzi se schimbă regulile spovedaniei.

Deciziile au fost luate chiar de Sinodul Bisericii Ortdoxe.

1. Sfânta Spovedanie se săvârșește în biserică, în fața unei icoane a Mântuitorului Hristos.

2.  Preotul duhovnic are în primul rând datoria să asculte și apoi să întrebe cu delicatețe, doar pentru a-l ajuta pe credincios să fie cât mai sincer în mărturisirea sa.

3. Taina Spovedaniei nu poate fi condiționată de vreun interes material sau de altă natură.

4. Orice duhovnic trebuie să aibă și el un părinte duhovnic la care să se spovedească în mod constant,.

5. Respectarea cu strictețe a cadrului adecvat Spovedaniei, adică săvârșirea ei în lăcașul de cult, sau, în mod excepțional, într-un spațiu deschis și vizibil, adiacent bisericii.

6.Evitarea oricărui gest sau cuvânt interpretabile ca familiaritate nepotrivită cu penitentul (glume inadecvate sau gesturi indecente).

Aceste schimbări vin după scandalul care a şocat Biserica Ortodoxă Română, preotul Visarion Alexa a fost acuzat de mai multe femei că ar fi fost abuzate de cleric. 

Purtătorul de cuvânt al Bisericii Ortodoxe Române, Vasile Bănescu, a prezentat în cadrul emisiunii News Hour With CNN, câteva dintre aspectele care trebuie să se regăsească în relaţia dintre preotul duhovnic şi credincios.

"În primul rând, în contextul în care au fost precizate aceste lucruri, este deja unul cunoscut şi nu mai intrăm acum în detalii. Important de spus este că membri Sfântului Sinod au considerat necesară punerea unor accente foarte importante pe câteva aspecte  care contează enorm în relaţia preot duhovnic - credincios.

Acestă relaţie trebuie să fie una fondată pe încredere deplină şi pe delicateţe. E unul dintrele cuvintele cheie ale comunicatului pe care l-aţi citit, întrucât, în Sfânta Spovedanie, nu avem de-a face doar cu om îngenuncheat, ci cu un suflet îngenuncheat.

E vorba de persoane care vin în faţa preotului duhovnic într-un context unic în registru omenesc, acela de a-şi deschide sufletul, dar faptul acesta, pentru că o fac nu neapărat în prezenţa unui om, deşi duhovnicul este martor, ci în faţa lui Hristos. De aceea se recomandă ca spovedania să fie făcută în biserică, ca orice taină a bisericii şi în faţa icoanei Mântuitorului, care, aşa cum se spune într-o rugăciune nevăzută de faţă.

E foarte important cuvântul delicateţe, pentru că actul spovedaniei este un act de deschidere a unui suflet omenesc, ceea ce este absolut unic la nivelul gândirii şi percepţiei noastre. E foarte importantă delicateţea, maturitatea spirituală duhhovnicească a preotului credincios. Se vorbeşte în Ortodoxie despre paternitate duhovnicească. Trebuie să îl simţim pe preotul din faţa noastră ca pe un părinte, ca pe un tată, ca pe un om capabil să te asculte intens, să nu pătrundă în sufletul tău într-un mod intruziv, fără delicateţe. Din păcate, aceste lucruri se întâmplă uneori.

Regulile nu sunt noi, pentru că nu s-a inventat nimic nou. E vorba pur şi simplu de reiterarea unor adevăruri profunde, pe care le găsim în cărţile de cult, dar actualizate într-un limbaj accesibil nouă tuturor. Sunt foarte importante pentru a limpezi relaţia duhovnic-credincios. Este vorba despre o problemă care ţine de profunzimea insondabilă a sufletului omenesc. Nu putem pătrunde în acest suflet împotriva voineţei celui care vine să se spovedească. El trebuie ascultat şi doar ajutat", a spus Vasile Bănescu, în exclusivitate la Antena 3 CNN.

Citește mai multe din News Hour with CNN
» Citește mai multe din News Hour with CNN
TOP articole