Antena 3 CNN Externe Un vas cu cereale ucrainene a părăsit, în premieră, un port ucrainean la Marea Neagră | "Coridorul umanitar" trece pe lângă România

Un vas cu cereale ucrainene a părăsit, în premieră, un port ucrainean la Marea Neagră | "Coridorul umanitar" trece pe lângă România

Redacția Antena 3 CNN
1 minut de citit Publicat la 11:28 19 Sep 2023 Modificat la 11:30 19 Sep 2023

Anunțul a fost făcut, marți, de vicepremierul Ucrainei, Oleksandr Kubrakov.

Vasul respectiv este "Resilient Africa", sub pavilionul statului Palau, și navighează pe un așa-numit "coridor umanitar" organizat de autoritățile ucrainene.

Anterior, presa internațională a semnalat, în data de 17 august, că nava port-container "Joseph Schulte" a părăsit portul Odesa, unde era blocată de la începutul războiului, și a ajuns în Turcia.

Și această navă a folosit tot coridorul umanitar anunțat de ucraineni. 

Citește și: Drona cu explozibil căzută în Bulgaria, în apropiere de Vama Veche, a fost aruncată în aer

"Coridorul umanitar" anunțat de ucraineni trece pe lângă țărmul României

"Nava Resilient Africa, care transportă 3.000 de tone de grâu, a părăsit portul Ciornomorsk și se îndreaptă spre Bosfor. Aceasta este prima dintre cele două nave care au ajuns, săptămâna trecută, la Ciornomorsk printr-un coridor temporar înființat de Marina Ucrainei pentru navele civile ", a precizat vicepremierul Kubrakov.

O altă navă, care se numește "Aroyat" și care navighează tot sub pavilionul statului Palau, se află în Ciornomorsk și așteaptă să fie încărcată pentru a ridica ancora.

Echipajele celor două nave sunt formate din marinari din Ucraina, Turcia, Azerbaidjan și Egipt. Navele urmează să livreze cerealele în Egipt și în Israel, potrivit Ministerului Agriculturii din Ucraina.

Luna trecută, Ucraina a anunțat înființarea unui "coridor umanitar" pe Marea Neagră, cu scopul de a elibera navele blocate în porturile sale de la începutul războiului și de a ocoli blocada reinstituită de Rusia după ieșirea din acordul cerealier, în data de 17 iulie anul curent.

Coridorul trece pe lângă coasta vestică a Mării Negre, în apropiere de România și Bulgaria.

Presa internațională notează că această inițiativă reprezintă un test al capacității Kievului de a redeschide rutele de transport maritim, în contextul în care Moscova a  lansat numeroase atacuri cu drone și rachete asupra infrastructurii portuare din Ucraina, atât de la Marea Neagră, cât și de la Dunăre.

Sursa: Mediafax

Citește mai multe din Externe
» Citește mai multe din Externe
TOP articole