Antena 3 CNN Externe Vărul lui Hassan Nasrallah, în cărți pentru șefia Hezbollah. Ce legătură are cu Qassem Soleimani, generalul iranian lichidat de SUA

Vărul lui Hassan Nasrallah, în cărți pentru șefia Hezbollah. Ce legătură are cu Qassem Soleimani, generalul iranian lichidat de SUA

de Adrian Iclozan    |   

Periculosul job de șef al grupării politico-militare pro-iraniene Hezbollah ar urma să fie preluat de vărul lui Hassan Nasrallah, lichidat săptămâna trecută de Israel într-un bombardament masiv efectuat într-o suburbie din Beirut, relatează presa internațională.

Hashem Safieddine s-a născut în satul Deir Qanoun En Nahr din sudul Libanului, lângă Tyr, în 1960.

La fel ca și Nasrallah, vărul său a studiat teologia în Irak și în Iran.

Fratele lui Safieddine este reprezentantul Hezbollah în Iran, iar fiul său este căsătorit cu fiica lui Qassem Soleimani, generalul iranian ucis în 2020 într-un atac cu dronă al SUA pe aeroportul internațional din Bagdad, lovitura fiind aprobată de președintele de atunci al Statelor Unite, Donald Trump.

Hashem Safieddine s-a alăturat Hezbollah la scurt timp după înființarea sa, la începutul anilor '80.

Vărul lui Nasrallah obișnuiește să poarte un turban negru, cum purta și defunctul lider al Hezbollah. Turbanul este menit să sublinieze descendența din profetul Mahomed.

Cunoscătorii situației din Orientul Mijlociu spun că legăturile de familie ale lui Safieddine și asemănarea cu vărul său decedat îl vor ajuta, probabil, să-și impună candidatura la conducerea grupării militante.

Hashem Safieddine este deja șeful Consiliului Jihad al Hezbollah și unul dintre membrii de rang înalt ai Consiliului Shura.

Cunoscut pentru opiniile sale militante și pentru criticile vocale la adresa SUA, Safieddine este responsabil de afacerile politice ale grupării.

La un eveniment recent din Dahieh, cartier din Beirut lovit de mai multe atacuri israeliene în ultimele zile, el s-a declarat ferm în sprijinul grupării Hamas din Gaza, afirmând: „Istoria noastră, armele noastre și rachetele noastre sunt cu voi”.

SUA l-au desemnat pe Safieddine drept terorist în 2017. Arabia Saudită îl consideră, de asemenea, terorist.

Subiecte în articol: Hassan Nasrallah Hezbollah
TOP articole
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile