Construit între un imens parc dendrologic și zona de coastă a Mării Negre, Varna este unul dintre locurile care îmbină perfect natura, cultura, distracția și agrementul. Din centrul orașului se ajunge foarte repede la malul mării, unde cu un secol în urmă a fost construită o zonă dedicată vestiarelor pentru cei care mergeau la plajă, iar vechea construcție, care pornește chiar din parcul central, a fost transformată acum într-un lanț de terase în interiorul cărora se poate sta și la plajă. Nisipul este ideal pentru agrement, iar structura de golf a plajei ferește turiștii de valurile puternice.
Locuitorii orașului se laudă cu faptul că mare parte a clădirilor istorice s-a construit din banii străbunicilor lor. Sunt foarte mândri de proveniența și de istoria lor, dar sunt și foarte primitori și bucuroși de oaspeți. Zona de plajă este permanent animată de concertele susținute la terase, iar fiecare spațiu are un anumit specific, astfel încât să existe oferte culturale pentru toate gusturile. Cei care nu vor să stea la soare în zona teraselor găsesc suficient spațiu și dincolo de acestea, pe plajele neamenajate. În general, locuitorii orașului preferă porțiunile periferice ale plajei, unde în peroada comunistă erau amenajate zone cu dușuri pentru localnici.
Și oferta culinară din zona costieră este foarte atractivă. Atât la terasele și restaurantele din zona centrală a plajei, cât și la cherhanalele dinspre Nisipurile de Aur se poate mânca pește proaspăt, pescuit din Marea Neagră, preparat conform unor rețete tradiționale ale localnicilor, dar și scoici și rapane culese din mare. Platourile cu midii proaspete, gătite de bucătarii locului, reprezintă una dintre atracții, iar prețurile sunt foarte bune, comparativ cu alte zone în care se prepară scoici. În același timp, există mereu certitudinea că sunt aduse din apă cu cel mult două ore înainte de a fi preparate, nicidecum nu sunt cumpărate de la magazin.
[GAL layout="2"]Varna este un oraș care poate fi vizitat și atunci când plouă, pentru că e plin de monumente istorice importante. Termele romane sunt fascinante, situate între centrul istoric și plajă, în partea de sud-est a orașului. Situl arheologic este un complex de băi romane antice (thermae). Orașul era denumit Odessus în perioada romană – ceea ce a generat unele confuzii în interpretările unor documente istorice cu actuala Odessa din Ucraina, distanța între cele două orașe-port de la marea neagră fiind relativ mică. Băile au fost construite la sfârșitul secolului al II-lea d.Hr., iar situl arheologic este al patrulea cel mai mare dintre cele mai bine conservate therme din Europa și cel mai mare din Balcani.
O atracție pentru copii, în oraș, este Delfinariul, care oferă cele mai spectaculoase reprezentații, dar și posibilitatea de a interacționa cu mamiferele acvatice. Se organizează și sesiuni de înot cu delfinii, sărut cu foca sau se poate închiria spațiul, cu tot cu viețuitoarele marine, pentru organizarea unor petreceri private.