Antena 3 CNN Externe A venit vara în Spania, în ianuarie! Temperaturile au urcat local la peste 30 de grade, iar oamenii au ieșit la plajă

A venit vara în Spania, în ianuarie! Temperaturile au urcat local la peste 30 de grade, iar oamenii au ieșit la plajă

Radu Trascău, Adrian Iclozan
3 minute de citit Publicat la 14:53 26 Ian 2024 Modificat la 16:24 26 Ian 2024

La Calles, în provincia spaniolă Valencia, s-a înregistrat, joi, o temperatură de 30,7 de grade Celsius, în timp ce în Gavarda, în aceeași regiune, mercurul din termometre a urcat până la 30 de grade Celsius.

Sunt cele mai ridicate temperaturi înregistrate vreodată în Europa în luna ianuarie, potrivit Asociației Valenciene de Meteorologie.

La rândul său, agenția meteorologică de stat, AEMET, a comunicat că temperaturile maxime înregistrate la o stație din regiunea mediteraneană Murcia au atins 28,2 de grade Celsius.

În multe alte părți ale țării, temperaturile au urcat până la 20 de grade, cu până la 10 grade peste nivelurile locale normale pentru această perioadă.

Temperaturile nocturne au fost, de asemenea, mai ridicate decât în mod normal.

Corespondent Antena 3 CNN: 23 de recorduri de temperatură, doborâte

"Trebuie precizat că 15 stații au înregistrat recorduri maxime pentru luna ianuarie.

Vorbim în 2024 de 23 de recorduri de temperatură. Aceste valori extreme și vremea de vară care îi bucură pe spanioli îi îngrijorează însă pe specialiști.

Și asta, pentru că vorbim de bazinele de acumulare a apei, care în Catalonia ajung doar la 17% din capacitate", a relatat corespondentul Antena 3 CNN, Radu Trascău

Localnicii au ieșit la plajă în Valencia

Pe rețelele sociale și în presa mainstream au apărut imagini cu locuitori din Valencia făcând plajă și baie în mare, în timp ce alții au preferat cafenelele în aer liber pentru siesta, intervalul 'sacru' pentru odihna de după-amiază la spanioli.

La Madrid, oameni au profitat la rândul lor, și au ieșit, unii dintre ei, în tricou și bermude.

În timpul nopții de miercuri spre joi, temperaturile nu au coborât sub 10 grade Celsius în mica stațiune de schi Puerto de Navacerrada din apropiere de capitală, care se află la 2.200 de metri deasupra nivelului mării și care este în mod normal acoperită de zăpadă în această perioadă a anului.

Pensionară din Madrid: "Cred că e un dezastru"

Anul trecut a fost al doilea cel mai canicular înregistrat în Spania, după 2022, cu valuri de căldură consecutive care au provocat secete și incendii de vegetație.

"Suntem un pic surprinși că este atât de plăcut și de cald. Dar nu credem că este normal", a spus Thorsten Petersen, un turist german de 66 de ani, ieșit la plimbare în centrul Madridului.

Adela, o pensionară din capitala spaniolă, l-a completat: "Cei care spun că nu există schimbări climatice trebuie doar să se uite la ceea ce se întâmplă: ori e prea frig, ori e prea cald. Cred că este un dezastru!"

Temperaturile de vară, resimțite și în sud-estul Franței, au fost cauzate de prezența unui anticiclon puternic deasupra Mediteranei, a declarat David Corell, cercetător la Universitatea din Valencia, citat de presa britanică.

"Nu există încă studii care să evalueze tendința pe termen lung a acestui tip de eveniment, dar este clar că ne confruntăm din ce în ce mai des cu situații anormale", a declarat el.

În GALERIA FOTO următoare, imagini cu oameni care se bucură de temperaturile de vară în Barcelona:

[GAL layout="3"]

Marea Britanie, lovită de furtuni în serie, în timp ce peninsula iberică trăiește vara în ianuarie

În decembrie anul trecut, Spania a înregistrat un alt episod cu temperaturi neobișnuite, mercurul indicând 29,9 de grade Celsius la Malaga, record național pentru această lună.

În contrast cu "vara" timpurie din peninsula iberică, Marea Britanie a fost afectată de numeroase perioade de vreme rea.

Furtuna Jocelyn - deja a zecea furtună din Regat în doar cinci luni - a sosit marți și a continuat să lovească Marea Britanie cu vânturi de până la 97 de mile pe oră.

Jocelyn s-a dezlănțuit la doar câteva zile după furtuna Isha, care a provocat inundații grave, a determinat închiderea școlilor și a ucis cinci persoane în Marea Britanie și Irlanda.

Isha fost precedată de furtuna Henk, tot în ianuarie, și de alte șapte furtuni care au lovit insulele britanice de la începutul lunii septembrie.

Citește mai multe din Externe
» Citește mai multe din Externe
TOP articole