Antena 3 CNN Externe Uniunea Europeană Valul de concedieri la fabricile din Europa este tot mai mare: Un gigant industrial german va lăsa 11.000 de angajați fără loc de muncă

Valul de concedieri la fabricile din Europa este tot mai mare: Un gigant industrial german va lăsa 11.000 de angajați fără loc de muncă

Mia Lungu
2 minute de citit Publicat la 12:45 26 Noi 2024 Modificat la 12:45 26 Noi 2024

Thyssenkrupp Steel a anunțat că intenționează să elimine 11.000 de locuri de muncă până la sfârșitul acestui deceniu - aproximativ 40% din angajați - devenind cel mai recent gigant industrial german care optează pentru măsuri drastice pentru a-și susține situația.

Compania a declarat luni că își propune să elimine aproximativ 5.000 de posturi până în 2030, prin reducerea producției și eficientizarea administrației. Alte 6.000 de locuri de muncă vor fi transferate către furnizori externi de servicii sau vor fi eliminate prin vânzarea de unități de afaceri.

„Din ce în ce mai mult, supracapacitatea globală și creșterea rezultată a importurilor ieftine, în special din Asia, pun o presiune considerabilă asupra competitivității”, a afirmat Thyssenkrupp Steel într-o declarație. „În plus, sunt necesare măsuri urgente pentru a îmbunătăți productivitatea și eficiența operațională proprii Thyssenkrupp Steel și pentru a atinge un nivel competitiv al costurilor.”

Vestea este cea mai recentă lovitură pentru cea mai mare economie a Europei, unde producătorii de renume se confruntă cu o furtună perfectă de concurență din partea rivalilor chinezi, cu dezavantaje tradiționale, cum ar fi costurile ridicate ale forței de muncă și taxele ridicate, precum și cu costuri energetice ridicate de invazia Rusiei în Ucraina în 2022.

Economia Germaniei s-a contractat anul trecut pentru prima dată de la debutul pandemiei Covid-19. Și se va contracta din nou în acest an, conform previziunilor organismului executiv al Uniunii Europene, Comisia Europeană, la începutul acestei luni.

Tot mai mulți producători din Europa anunță concedieri în masă și reducerea salariilor

Thyssenkrupp, cel mai mare producător de oțel din Germania, se alătură celui mai mare producător al țării, Volkswagen, în stabilirea unei revizuiri majore pentru reducerea costurilor și consolidarea competitivității.

Volkswagen a declarat la începutul acestei luni că va reduce salariile angajaților cu 10% pentru a proteja locurile de muncă și pentru a proteja viitorul companiei. De asemenea, producătorul auto german intenționează să închidă cel puțin trei fabrici din țara sa natală și să concedieze zeci de mii de angajați.

Deși nu este o companie germană, producătorul auto Ford (F) a declarat săptămâna trecută că va reduce aproape 4.000 de locuri de muncă în Europa în următorii trei ani, majoritatea în Germania și Regatul Unit.

Compania americană a îndemnat guvernul german să îmbunătățească condițiile de piață pentru producătorii auto, inclusiv prin reducerea costurilor pentru producători și creșterea investițiilor publice în infrastructura de încărcare pentru vehiculele electrice.

Industria germană în dificultate

Problemele de la Thyssenkrupp și Volkswagen reflectă înrăutățirea condițiilor din sectorul privat german în general.

Conform unui studiu recent comandat de Federația Industriilor Germane, o organizație care reunește grupurile de lobby ale întreprinderilor, o cincime din producția industrială a Germaniei ar putea dispărea până în 2030, în principal din cauza costurilor ridicate ale energiei și a reducerii piețelor pentru produsele germane. Producția industrială cuprinde sectoare precum industria prelucrătoare și producția de produse chimice, printre alte activități.

„Avantajul pe care țara l-a acumulat de-a lungul deceniilor în domenii precum tehnologia combustiei își pierde din importanță, iar modelul german de export este supus unei presiuni din ce în ce mai mari din cauza tensiunilor geopolitice în creștere, a protecționismului global și a slăbiciunilor locaționale”, se arată în raport, coautorat de Boston Consulting Group și Institutul Economic German.

„Punctele slabe de localizare” includ costurile ridicate ale energiei, birocrația oneroasă și infrastructura fizică și digitală învechită.

Studiul concluzionează că economia germană are nevoie de „cel mai mare efort de transformare de după perioada postbelică”, necesitând investiții suplimentare de aproximativ 1,4 trilioane de euro până în 2030 în toate domeniile, de la infrastructură și cercetare și dezvoltare, la educație și tehnologii ecologice.

Citește mai multe din Uniunea Europeană
» Citește mai multe din Uniunea Europeană
TOP articole