Guvernul a majorat valoarea bonurilor de masă, începând cu 1 august 2023, de la 30 la 35 de lei.
”Guvernul a aprobat, la propunerea Ministerului Muncii și Solidarității Sociale, majorarea valorii tichetului de masă în contextul scăderii puterii de cumpărare a populației, ca urmare a războiului din Ucraina și a liberalizării prețurilor la energie.
Având în vedere că valoarea acestor tichete a rămas neschimbată în ultimele două semestre, deși prețul alimentelor cât și al utilităților au crescut semnificativ, Executivul a decis majorarea în două etape a acestei valori: de la 30 de lei la 35 de lei, începând cu data de 1 august 2023, respectiv 40 de lei din 1 ianuarie 2024”, a anunțat Guvernul.
Cu alte cuvinte, valoarea bonurilor de masă va crește din nou, începând de la 1 ianuarie 2024, la 40 de lei.
”Prin derogare de la art. 33 din Normele metodologice de aplicare a Legii nr. 165/2018 privind acordarea biletelor de valoare, nivelul nominal al tichetului de masă, de până la 40 de lei/tichet/zi, se va aplica și în primele două luni ale semestrului II ale anului 2024, respectiv august 2024 și septembrie 2024”, au mai anunțat reprezentanții Ministerului Muncii.
Ținând cont de faptul că un angajat lucrează, lunar, aproximativ 22 de zile, valoarea tichetelor de masă pe care acesta o va primi pe card se ridică la 880 de lei.
Bonurile de masă își pierd valabilitatea iar sumele necheltuite se pierd
Între timp, beneficiarii bonurilor de masă trebuie să știe că, dacă nu sunt cheltuite în perioada de valabilitate, sumele primite pe card sunt retrase de emitent, iar beneficiarul le pierde.
Așa cum stabilește Legea 165/2018, biletele de valoare se emit exclusiv pe suport electronic. Asta înseamnă că și tichetele de masă, printre altele, sunt emise acum doar pe card.
Totodată, tichetele de masă sunt valabile numai dacă au înscrise pe suportul electronic sau stocate într-un alt mod următoarele mențiuni:
-
numele și adresa emitentului;
-
perioada de valabilitate a utilizării tichetului de masă;
-
interdicția de a fi utilizat pentru achiziționarea de țigări sau de produse alcoolice;
-
numele, prenumele și codul numeric personal ale salariatului care este în drept să utilizeze tichetul de masă.
După cum este prevăzut în HG 1.045/2018 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 165/2018, tichetele de masă sunt valabile în anul calendaristic în care au fost emise, cu excepția tichetelor emise în perioada 1 noiembrie - 31 decembrie, care pot fi utilizate până la data de 31 decembrie a anului următor.
Mai mult decât atât, toate biletele de valoare, deci și tichetele de masă, pot fi utilizate doar pe teritoriul României, în termenul de valabilitate și numai pentru achiziționarea bunurilor și serviciilor pentru care au fost emise, scrie avocatnet.ro.
Așadar, sumele primite pe card ca tichete de masă care nu sunt folosite în perioadele de valabilitate amintite, nu se mai pot folosi, fiind anulate.