Antena 3 CNN Actualitate Justiție Valeriu Zgonea, audiat la sediul DNA: Nimeni nu e mai presus de lege

Valeriu Zgonea, audiat la sediul DNA: Nimeni nu e mai presus de lege

2 minute de citit Publicat la 13:30 13 Mai 2016 Modificat la 13:30 13 Mai 2016

Președintele Camerei Deputaților, Valeriu Zgonea, a ajuns vineri dimineață, la sediul DNA, pentru a fi audiat într-un dosar de corupție.

După audiere, Zgonea, a declarat că prezenţa lui la sediul DNA arată că nimeni nu e mai presus de lege, precizând că "doarme liniştit".

"Am venit ca martor şi am dat o declaraţie în faţa procurorului de caz. În rest, instituţia va face comunicare prin procurorul de caz. Cred că toţi trebuie să respectăm legile din România. E un pas pe care toţi trebuie să-l facem, ca cetăţeni ai României, să ajutăm la aflarea adevărului. Prezenţa mea aici arată că nimeni nu e mai presus de lege şi că atunci când un procuror te citează ca martor este obligaţia fiecăruia să fie prezent. Pot dormi liniştit după acestă vizită.

Am dormit liniştit şi până acum", a declarat Valeriu Zgonea după audierea de la DNA.

Valeriu Zgonea a fost citat la DNA în calitate de martor în dosarul în care este cercetat primarul Craiovei, Lia Olguța Vasilescu.

La intrarea în sediul DNA, Zgonea nu a dorit să spună de ce a fost chemat şi a precizat că va vorbi după întâlnirea cu procurorii anticorupţie.

Potrivit DNA, Lia Olguţa Vasilescu este acuzată de luare de mită (patru infracţiuni), folosirea autorităţii sau influenţei în scopul obţinerii de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite (trei infracţiuni) şi spălare de bani.

În acelaşi dosar, sunt cercetaţi sub control judiciar Radu Cosmin Preda, administratorul public al Craiovei, pentru două infracţiuni de complicitate la luare de mită, şi Elena Daniela Popescu, reprezentant al unei asociaţii non-profit, pentru patru infracţiuni de complicitate la luare de mită.

'În cursul anului 2012, cu prilejul campaniei electorale pentru alegerea primarului municipiului Craiova, mai mulţi oameni de afaceri au fost determinaţi de candidatul Lia Olguţa Vasilescu, personal sau prin intermediul unor persoane din echipa de campanie, să efectueze diverse sponsorizări. În scopul obţinerii acestor foloase, inculpata s-a folosit de influenţa pe care o avea asupra oamenilor de afaceri, în calitatea sa de vicepreşedinte al organizaţiei judeţene a unui partid politic', arată DNA.

Conform DNA, 'donaţiile', estimate la 135.907 euro, s-au concretizat atât în realizarea de materiale electorale, cât şi pentru organizarea unor spectacole în susţinerea campaniei inculpatei.

De asemenea, în anul 2014, Lia Olguţa Vasilescu a pretins şi primit de la mai mulţi oameni de afaceri, printr-o asociaţie non-profit, cu titlu de mită, suma totală de 544.209, 33 lei, în legătură cu îndeplinirea unor acte ce intrau în îndatoririle sale de serviciu.

Concret, Lia Olguţa Vasilescu, direct sau prin intermediari, beneficiind de ajutorul celorlalţi inculpaţi, a solicitat oamenilor de afaceri care aveau în derulare contracte cu Primăria Craiova să efectueze sponsorizări către asociaţia reprezentată de Elena Daniela Popescu, în vederea efectuării unor lucrări de reabilitare a faţadelor unor clădiri din municipiul Craiova.

Anchetatorii au reţinut că oamenii de afaceri au acceptat solicitările formulate de Lia Olguţa Vasilescu, pentru a nu întâmpina din partea edilului dificultăţi în buna desfăşurare a contractelor, în efectuarea plăţilor şi în recepţionarea lucrărilor.

”De asemenea, edilul a beneficiat în mod direct de avantaje nepatrimoniale constând în acumularea de capital electoral, aspecte invocate deja în spaţiul public într-o emisiune televizată din 2 martie 2016', mai menţionează DNA

 

 

Citește mai multe din Justiție
» Citește mai multe din Justiție
TOP articole