Antena 3 CNN Coronavirus Valeriu Gheorghiță, despre noul vaccin care va ajunge în România: "Există un risc mult mai mare de irosire a anumitor doze"

Valeriu Gheorghiță, despre noul vaccin care va ajunge în România: "Există un risc mult mai mare de irosire a anumitor doze"

Georgiana Adam
1 minut de citit Publicat la 19:45 06 Ian 2021 Modificat la 19:45 06 Ian 2021

Acesta a declarat că României îi revin 4,3% dintre cele 80 de milioan doze ale vaccinului Moderna, contractate de Uniunea Europeană. Mai exact, 3.5 milioane de doze ar fi alocate pentru țara noastră. Acestea vor ajunge chiar luna aceasta, a declarat Valeriu Gheorghiță.

"Ne așteptăm ca poate chiar până la 15 ianuarie să fie livrată prima tranșă de doze. Numărul de doze este incomparabil mai redus decât cel de la compania BioNTech Pfizer, având în vedere capacitatea de producție și tipul contractului încheiat de Comisia Europeană."

Diferențele dintre cele două vaccinuri anti-COVID care vor fi administrate românilor

Sunt mai degrabă diferențe din punct de vedere al condițiilor de stabilitate, de distribuție și al modului de fiolare a acestui tip de vaccin, a explicat Dr. Valeriu Gheorghiță, la Antena3.

  • În ceea ce privește profilul de siguranță și de eficacitate este cu vaccinul deja aprobat de la compania BioNTech Pfizer
  • În ceea ce privește stabilitatea vorbim de 6 luni la o temperatura de -20 de grade
  • O altă diferența importantă este aceea că sunt dispuse în flacoane multidoza de câte 10 doze. Deci într-un flacon vorbim de 10 doze, nu 5 doze cât are vaccinul de la BioNTech Pfizer
  • Și un alt element important, este deja reconstituit. Deci este gata de utilizare, spre deosebire de vaccinul de la BioNTech Pfizer care necesită reconstituire cu ser fiziologic înainte de administrare.
  • Fiind flacoane cu 10 doze trebuie să avem grijă atunci când facem un management al dozelor, tocmai pentru că există un risc mult mai mare de irosire a anumitor doze. Deci trebuie să gestionăm cât se poate de bine, fiecare centru de vaccinare, numărul persoanelor programate.

Nu sunt diferențe medicale vis-a-vis indicațiile acestor tipuri de vaccinuri, a mai spus medicul care se ocupă de campania de vaccinare.

Citește mai multe din Coronavirus
» Citește mai multe din Coronavirus
TOP articole