Antena 3 CNN Coronavirus Valeriu Gheorghiță: Dacă nu vaccinăm suficiente persoane, trecerea prin boală nu va oferi protecție în fața tulpinilor noi

Valeriu Gheorghiță: Dacă nu vaccinăm suficiente persoane, trecerea prin boală nu va oferi protecție în fața tulpinilor noi

Mia Lungu
2 minute de citit Publicat la 22:40 26 Mai 2021 Modificat la 22:40 26 Mai 2021

Valeriu Gheorghiță a declarat, miercuri seara, la Televiziunea Națională, că vaccinarea este o măsură de prevenție: "Este cea mai corectă, scurtă eficientă metodă."

"Trebuie să evităm al patrulea val, care ar putea fi generat de o tulpină cu mutații (sud-africană, braziliană, indiană). În România și Europa este dominantă tulpina britanică. Dacă nu vaccinăm suficiente persoane, îmbolnăvirea, trecerea prin boală nu va oferi protecție în fața tulpinilor noi

Avem două acțiuni importante. Suntem într-o evaluare a centrelor de vaccinare. Cele care nu au adresabilitate crescută - vom decide fie relocarea lor, sau putem reduce programul si echipele sa meargă în teren pentru a a asigura vaccinarea in locații atipice - la muzeu, în gară, la metrou, in zone turistice
Important este să distribuim vaccinul cât mai aproape de oameni", a precizat medicul.

"În rural se va merge door to door, în gospodăria oamenilor"

"Un alt aspect pe care îl luăm în calcul cu sprijinul unor ONG-uri - vrem să venim cu un pachet de servicii, care, pe lângă vaccinare, sa ofere si minime investigații sau să fie un medic care să ofere asistență medicală, mai ales în zonele rurale.

Guvernul,  cu sprijinul UNICEF, a pregătit o campanei de vaccinare - sunt materiale video care au in prim plan  latura umana, emoțională, conceptul de a reveni împreună la normalitate.

Fiecare vine cu proiecte locale, atâta timp cât se respectă echitatea, accesul egal la vaccin, pot fi organizate diverse activități care sa aducă persoanelor care se vaccinează alt tip de beneficii."

Certificat verzi: Vom fi la fel de pregătiți pentru a putea genera aceste certificate odată cu alte țări

"Sunt reguli clare, toate dispozitivele care scanează acel cod QR nu stochează informații. Datele sunt minimale: nume, prenume, data nașterii. Sunt date confidențiale.

Probabil  de la 1 iunie vor mai fi și alte măsuri, pentru că situația acum este una favorabilă. Probabil se va discuta despre purtarea măștii în spații închise, în cazul persoanelor vaccinate." a mai spus medicul Gheorghiță.

În perioada 31 mai - 1 iunie se va desfăşura un maraton de vaccinare anti-COVID dedicat adolescenţilor între 16 şi 18 ani în toate centrele organizate la nivel naţional, a anunţat marți Valeriu Gheorghiță.

La nivelul fiecărui judeţ vor exista unul sau mai multe centre, în funcţie de resursa umană, care vor avea activitate timp de 24 de ore şi care vor permite vaccinarea şi după ora 20.00.

Coordonatorul campaniei de vaccinare a anunțat că persoanele care au rețineri să meargă într-un spital se vor putea imuniza în muzee, gări, aeroporturi, stadioane, localități turistice sau în puncte de vaccinare organizate între blocuri.

Citește mai multe din Coronavirus
» Citește mai multe din Coronavirus
TOP articole