Valeriu Gheorghiță a vorbit despre schema de vaccinare cu două doze în cazul serului de la AstraZeneca și a spus că se va păstra aceeași schemă ca până acum.
”Ceea ce ne-a făcut să menținem schema de vaccinare cu două doze din același tip de vaccin este siguranța. Tocmai de aceea considerăm că este important să vedem toate datele de siguranță pe o frecvență mai mică decât 1 la 1000, moment în care vom reevalua toate aceste date și vom fi în măsură să spunem dacă este sau nu recomandat să facem această schemă de vaccinare heterologă.
Ca atare, rămâne aceeași schemă de vaccinare folosind 2 doze de vaccin de la compania Oxford Astra Zeneca, pentru că trebuie să ne uităm la riscul de la prima doză, la riscul de la a doua doză”, a declarat Valeriu Gheorghiță.
”Circa 80% din centrele de vaccinare fixe vaccinează la mai puțin de 25% din capacitate”
Coordonatorul CNCAV a vorbit și despre conceptul ”Orașul vaccinează satul”, în cadrul căruia au fost vaccinate peste 91.000 de persoane, dar și despre eficiența centrelor de vaccinare din țară.
”Până la acest moment au demarat acțiuni de vaccinare cu echipe mobile și centre mobile de vaccinare în 1.972 de localități din rural, din cele 2.862 de comune, ceea ce înseamnă circa 62,6% din comunele de la nivel național. (...) Au fost vaccinate în total peste 91.225 de persoane.
În săptămâna precedentă am reevaluat eficiența centrelor de vaccinare și, la acest moment, circa 80% din centrele de vaccinare fixe vaccinează mai puțin de 25% din capacitatea de vaccinare alocată fiecărui flux în parte.
Motiv pentru care, la acest moment, facem vorbire. 117 centre de vaccinare fixe și-au sistat temporar activitatea. Avem 371 de centre pentru care a fost redus programul de lucru și a fost redus numărul de fluxuri în centrele de vaccinare care au rămas active.
În perioada următoare vor fi continuate aceste măsuri de eficientizare de a menține un echilibru corect între costuri. Costurile de menținere în activitate a acestor centre de vaccinare, și aici nu vorbim de costuri cu personalul vaccinator, ci celelalte costuri de servicii, chirii, de servicii de curățenie, dezinfecție.
Ca atare, în perioada următoare, foarte posibil că vom avea mult mai multe centre care vor avea activitatea sistată temporar, încât să existe o uniformizare a acoperirii geografice la nivelul fiecărui județ, pentru a asigura un acces cât mai bun al persoanelor la vaccinare”, a declarat Valeriu Gheorghiță.