Antena 3 CNN Actualitate Dr. Valeriu Gheorghiţă, despre valabilitatea vaccinului: "30 de zile este stabil după decongelare"

Dr. Valeriu Gheorghiţă, despre valabilitatea vaccinului: "30 de zile este stabil după decongelare"

Redacția Antena 3 CNN
2 minute de citit Publicat la 17:18 04 Oct 2021 Modificat la 17:26 04 Oct 2021

Valeriu Gheorghiţă, coordonatorul campaniei de vaccinare COVID-19, a precizat că perioada de valabilitate a vaccinurilor a fost extinsă de către Agenția Europeană a Medicamentului pe baza unor studii de stabilitate. Astfel, vaccinul rămâne stabil 30 de zile după ce a fost decongelat.

„Perioadă de valabilitate de 5 zile la temperatura de +2 - +8 grade a fost extinsă pe data de 17 mai de către Agenția Europeană a Medicamentului care are comandat, în baza studiilor de stabilitate, evident, prelungirea acestei perioade până la 30 de zile.

Și de aici reiese faptul că atunci când un flacon de vaccin este scos de la regimul de temperatură ultra joasă de - 80 de grade la +2 grade el are stabilitate timp de 30 de zile. Acest lucru ne-a permis să organizăm vaccinarea cu echipe mobile, în mediul rural și în diverse locații atipice începând cu 17 mai, iar aceasta este comunicatul care se regăsește și pe site-ul Agenției Europene a Medicamentului", a explicat Valeriu Gheorghiță subliniind că tot ce s-a scos (n.r decongelat) din data de 27 septembrie se supune regimului de prelungire a perioadei de valabilitate.

Mai mult, dacă o persoană refuză, în urma explicațiilor, să se vaccineze cu o doză al cărei termen de valabilitate a fost extins ea va fi contactată la o dată ulterioară la disponibilitatea unui lot nou.

Ce înseamnă, de fapt, data de expirare de pe adeverinţa de vaccinare - valabilitatea dozei sau cât timp are efect vaccinul

Mulţi oameni se întreabă dacă este vorba despre perioada de imunitatea pe care o dă serul sau dacă este data de expirare a vaccinului. 

Data de pe certificat reprezintă, de fapt, perioada de valabilitate a lotului respectiv de vaccinuri, a spus dr. Valeriu Gheorghiţă. Documentul nu are termen de valabilitate şi nu arată cât ţine imunitatea, a precizat medicul.

Dr. Gheorghiţă: Data nu arată cât ţine imunitatea

„Pe adeverința de vaccinare se notează, practic, lotul vaccinului, tipul vaccinului şi data expirării acelui lot de vaccin, are legătură cu produsul în sine. 

Această adeverință nu are un termen de valabilitate. În momentul de faţă, această adeverinţă atestă că o persoană, la un moment dat, pe parcursul vieţii, a fost vaccinată împotriva COVID-19 cu un anumit tip de vaccin şi precizează data, tipul, lotul vaccinului. 

Nu arată cât ţine imunitatea, este doar un document care atestă că acea persoană a fost vaccinată", a explicat medicul Valeriu Gheorghiţă, duminică seară, la Antena 3.

Mulţi oameni au devenit sceptici după ce au observat că data de expirare scrisă pe certificatul de vaccinare se apropie de termen. 

Dr. Valeriu Gheorghiţă explică de ce nu este recomandată testarea înainte de vaccinul anti-COVID

Medicul Valeriu Gheorghiţă, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare anti-COVID-19, a explicat de ce nu este bine să ne testăm preventiv înainte de imunizare, aşa cum mulţi spun că procedează.

Colonelul a dat trei motive pentru care testarea anti-COVID de rutină nu e recomandată înainte de vaccinare, punând astfel capăt zvonurilor care circulă.

 

Citește mai multe din Actualitate
» Citește mai multe din Actualitate
TOP articole