Antena 3 CNN Externe Valeri Gherasimov s-a dus să viziteze trupele din Donețk. Șeful Statului Major al armatei ruse e vizat de un mandat de arestare al CPI

Valeri Gherasimov s-a dus să viziteze trupele din Donețk. Șeful Statului Major al armatei ruse e vizat de un mandat de arestare al CPI

de Redacția Antena 3 CNN    |   

Șeful Statului Major al armatei Rusiei, generalul Valeri Gherasimov, a inspectat marți trupele grupării militare Ţentr (Centru), care luptă în regiunea Doneţk din estul Ucrainei, transmite Agerpres, care citează EFE.

Potrivit unei postări pe Telegram a Ministerului rus al Apărării, Gherasimov a ascultat rapoartele comandanților care, de mai multe săptămâni, anunță noi câștiguri pe teren și care luptă în prezent în sectoarele Krasnoarmeisk și Aleksandro-Kalinovo.

Șeful Statului Major "a sintetizat rapoartele şi a trasat misiuni viitoare", conform instituției citate, care a difuzat o înregistrare video a vizitei lui Gherasimov. În înregistrare, acesta apare în uniformă de campanie, inspectând vehicule blindate şi ascultând rapoartele militarilor.

El a decorat mai mulți soldați şi ofițeri care s-au remarcat în lupte.

Acest responsabili de rang înalt a vizitat de mai multe ori trupele de pe front în timpul celor aproape doi ani şi jumătate de război.

Supus unor critici dure, în special din partea bloggerilor militari, pentru eșecurile şi retragerile din 2022, Gherasimov a asistat în ultima vreme la o serie de progrese ale forțelor din subordine, de când Rusia a preluat inițiativa pe front și a capturat orașul Avdiivka în februarie.

Duminică, autoritățile ruse  au anunțat că trupele grupării Ţentr au cucerit localitatea Novoselivka Perşa din regiunea Doneţk.

Novoselivka Perşa, care avea o populație de aproximativ 1.000 de locuitori înainte de începerea invaziei ruse, este situată la aproximativ 20 de kilometri nord-vest de capitala regională.

Capturarea acestei localități vine după cucerirea, săptămâna trecută, a satului Vovce, în contextul în care trupele ruse înaintează în direcția orașului Pokrovsk, unde se află un nod rutier important.

Rusia nu a realizat până în prezent niciun progres strategic, dar forțele sale controlează aproape o cincime din teritoriul Ucrainei, iar războiul nu dă semne că s-ar apropia de sfârșit, notează presa internațională.

CPI a emis mandate de arestare pentru Serghei Șoigu și Valeri Gherasimov

În iunie, Curtea Penală Internațională (CPI) a emis mandate de arestare pe numele lui Valeri Gherasimov şi al fostului ministru al Apărării, Serghei Şoigu.

Instanța îi suspectează de crime de război pentru direcționarea atacurilor armatei ruse împotriva civililor şi a infrastructurii civile.

Președintele Vladimir Putin are, la rândul lui, un mandat de arestare pentru crime de război emis de CPI pe numele său, în contextul deportării a numeroși copii ucraineni în Rusia.

Rusia neagă comiterea de crime de război în Ucraina și a respins demersurile CPI ca fiind lipsite de sens juridic, deoarece țara agresoare nu este membră a CPI.

TOP articole
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile