Antena 3 CNN Economic Valea Chamonix restrânge numărul locuinţelor închiriate turiştilor. Autoritățile se tem că măsura ar putea fi ilegală

Valea Chamonix restrânge numărul locuinţelor închiriate turiştilor. Autoritățile se tem că măsura ar putea fi ilegală

de Redacția Antena 3 CNN    |   

Valea Chamonix-Mont-Blanc din Alpii francezi va introduce restricţii la închirierea locuinţelor mobilate în scop turistic, în încercarea de a limita creşterea preţurilor şi de a încuraja locuinţele permanente, au anunţat luni autorităţile locale, citate de AFP, potrivit agerpres.ro.

Consiliul din regiunea văii, care reuneşte comunele Chamonix, Les Houches, Vallorcine şi Servoz, toate cele patru clasificate drept „zone tensionate” din august 2023, a votat în unanimitate în favoarea introducerii acestei măsuri, care va intra în vigoare la 1 mai 2025.

Valea devine astfel „prima regiune montană din Franţa care limitează numărul de locuinţe turistice pentru a promova cazarea pe tot parcursul anului”, potrivit consiliului.

Textul prevede că, pentru fiecare proprietate închiriată pe termen scurt, proprietarul va trebui să solicite autorităţii locale din comuna din care face parte un număr de înregistrare şi o autorizaţie cu durată limitată. 

În plus, numărul locuinţelor mobilate va fi limitat la o proprietate pe persoană fizică în Chamonix şi Les Houches, şi la două proprietăţi în Servoz, potrivit unui comunicat.

Noua regulă se va aplica iniţial doar persoanelor fizice, însă datele colectate urmează să fie utilizate ulterior pentru adoptarea unor măsuri suplimentare care vor viza persoanele juridice, a notat consiliul comunitar.

Autoritățile din Valea Chamonix spun că măsura ar putea fi desființată de instanțe

Aceasta este o prudenţă ce poate fi explicată prin faptul că aceste entităţi, „care constituie majoritatea multi-proprietarilor” - care pot fi administratori de proprietăţi, agenţii imobiliare sau administratori - dispun de „mijloacele financiare de a apela la recurs” juridic, a subliniat primăria din Chamonix.

„Riscul ca regulamentul să fie atacat există”, a notat primăria, amintind de eşecul suferit anul trecut de oraşul Annecy, o altă zonă de interes turistic din Alpii francezi, care a dorit să impună cote de cazare în locuinţele mobilate utilizate în scop turistic.

Conform datelor colectate în 2023 pe baza taxei turistice, persoanele juridice deţin aproximativ o treime din cele aproximativ 3.500 de proprietăţi mobilate listate în Chamonix. 

În vale, numărul acestora a crescut de la 2.700 la 4.000 în patru ani. Preţul de închiriere a ajuns la 30 de euro/metru pătrat, iar cel de achiziţie oscilează între 10.000 şi 18.000 de euro/metru pătrat, potrivit comunicatului.

Pentru primarul din Chamonix, Eric Fournier, fenomenul de schimbare a scopului proprietăţii în ultimii doi ani este „ceva care se întâmplă mult mai rapid” comparativ cu reacţia autorităţilor.

„Este absolut necesar să reechilibrăm numărul de locuinţe permanente în raport cu cel al locuinţelor destinate închirierii”, a explicat edilul pentru AFP.

TOP articole
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile