Antena 3 CNN Life Timp liber Turism „Valea ascunsă" din Europa unde turiștii trec prin apă înghețată pentru a ajunge la o cascadă secretă

„Valea ascunsă" din Europa unde turiștii trec prin apă înghețată pentru a ajunge la o cascadă secretă

de Andreea Ştefan    |   

Lung de aproximativ 18 kilometri și cu pereți de până la 300 de metri, Saklikent este cel mai mare canion din Turcia. Situat în propriul său parc național, este cunoscut și sub numele de „Valea ascunsă" sau „Orașul pierdut". Uneori, în cele mai însorite, mai calde și mai relaxante locuri, căutăm pericolul întunecat și rece. Acest lucru - alături de frumusețea care îți taie respirația și care umple rapid galeria foto a telefonului tău - explică într-o oarecare măsură popularitatea defileului Saklikent, notează CNN.

Saklikent se află în apropierea „Coastei turcoaz" din sud-vestul Turciei, o frumoasă porțiune din Marea Mediterană, unde majoritatea călătorilor sunt decantați din avioane și mai mult sau mai puțin zac pe țărm pentru o săptămână sau două înainte de a pleca acasă.

Unii oameni se aventurează în interiorul țării unde, după mai puțin de o oră de condus, dau peste una dintre marile minuni naturale ale Turciei - o deschidere înaltă și îngustă într-o stâncă abruptă din care se revarsă apele albastre ale unui râu înghețat care coboară din Munții Taurus.

În timpul verii, Saklikent este un magnet pentru turiști și excursioniști care se adună în partea sa inferioară aglomerată pentru o bălăceală distractivă în cascadele sale reci, un kebab pe malul apei, o scurtă admirație a versanților abrupți ai canionului și apoi o plimbare pe râu într-un tub de cauciuc.

O mulțime de excursii de o zi oferă Saklikent pe itinerariile lor, cu plecări din orașele de coastă Ankara, Fethiye sau Kaș, precum și din stațiunile mai mici dintre acestea. Cei mai mulți nu stau prea mult pe aici.

Dar cei care au timp de pierdut și aventură în vene pot merge mai adânc pentru a găsi prăpastii unde puțini pășesc. Nu sunt locuri pentru cei anxioși sau neîndemânatici, dar oferă adrenalină și - când vă întoarceți la soare - senzația de a fi scăpat nevătămat.

„Valea ascunsă” nu este lipsită de riscuri

Saklikent nu pretinde a fi lipsit de pericole. Atât înainte, cât și după ce intrați, există semne mari care avertizează că vă așteaptă capcane. "Primii 500 de metri ai traseului de mers pe jos al canionului sunt potriviți pentru copii, cu condiția ca aceștia să fie însoțiți de un adult", avertizează aceștia. "Mergând mai departe există riscuri de securitate".

Chiar și pentru adulți, avertismentele sunt grave. Cei care parcurg mai mult de un kilometru în amonte fără un ghid și echipament adecvat "se confruntă cu un risc ridicat pentru siguranța vieții și a proprietății". În timp ce astfel de semne îi împiedică pe mulți să exploreze, alții le văd fără îndoială ca pe o provocare.

La intrarea în canion, atmosfera este festivă. După ce își cumpără biletul - mai puțin de 2 dolari - vizitatorii trec printr-o crăpătură îngustă de stâncă de-a lungul unei poteci de lemn suspendate deasupra apelor pline de viață. Deasupra, un steag turcesc gigantic flutură în vânt.

Acesta se deschide în curând într-un bazin natural larg, unde izvoare de apă înghețată cad din toate părțile. Aici există standuri cu mâncare și băutură și mese de picnic unde oamenii stau cu picioarele goale în râul rece și cu mâinile în jurul unui pahar de ceai turcesc fierbinte.

Se aud hohote și țipete încântate din partea celor care călăresc în torentele benigne, bucurându-se de un duș rece înainte de a se așeza în soare pentru a se usca. Mulțimea crește pe măsură ce ziua avansează. Este un loc distractiv și vesel - dar numai pe vreme bună.

"Iarna, când plouă, toate acestea sunt anulate", spune Salih Demirel, unul dintre ghizii care ajută vizitatorii să exploreze secțiunile superioare ale Saklikent. El descrie torenții furioși care străbat zona de picnic după ploile abundente.

Din acest motiv, Saklikent este cel mai bine evitat în afara primăverii târzii până la începutul toamnei. Chiar și în lunile de vară, este recomandabil să verificați prognoza meteo, deoarece ploile torențiale pot crea probleme - doi oameni au murit aici în iulie 2014 după o inundație puternică rară de vară.

De asemenea, vizitatorii sunt îndemnați să poarte pălării de protecție, care pot fi închiriate, deși puțini o fac. Pantofii adecvați sunt o necesitate și sunt, de asemenea, oferiți spre închiriere, dar orice încălțăminte potrivită pentru a urca pe stânci și a trece prin apă și noroi va fi suficientă.

Din zona de picnic, există o plimbare ușoară și plată de-a lungul fundului canionului, care zig-zag printre stânci. Ici și colo, bălțile de apă sunt folosite de unii ca băi de nămol. Alții împrăștie noroiul gri pe pereții stâncoși, lăsând urme de mâini și lucrări de artă rudimentare.

Apoi începe să devină complicat - și spectaculos.

În unele locuri, apa noroioasă opacă se întinde de-a lungul canionului, ceea ce înseamnă că singura modalitate de a trece este să intri fără să știi cât de adâncă este. Inevitabil, picioarele neștiutoare sunt aruncate direct în găurile scufundate, gențile sunt scăpate și copiii, purtați pe umeri, se agață strâns de trăsăturile feței angoasate ale părinților lor.

Uneori, pereții de marmură și calcar se închid, forțând oamenii să se târască pe sub bolovani gigantici și amenințători care au căzut de sus și au rămas prinși în spațiul dintre ei. De asemenea, se poate întuneca, deoarece lumina soarelui se străduiește să pătrundă în crăpătura tot mai îngustă.

După câțiva kilometri de mers pe jos, traseul intră în ceea ce pare a fi o cameră în care singura cale de a înainta este să te cațeri pe o serie de cornișe stâncoase dificile, adesea cu apă curgând peste ele, și să mergi prin bazine adânci și reci.

Acesta este punctul despre care avertizau semnele.

Aici se întorc majoritatea oamenilor. Cei care decid să meargă mai departe sunt sfătuiți să apeleze la unul dintre ghizii care pot fi adesea găsiți aici așteptând să ia clienți. Nu este necesar să aveți unul, dar poate fi util pe acest teren potențial înșelător.

„Știm unde este prea adânc sub apă și unde sunt toate locurile periculoase", spune Kadir Suyabatmaz, unul dintre ghizii canionului. „Vedem multe accidente, a trebuit să scoatem oameni cu picioarele rupte".

Mergând mai departe cu ghidul Demirel în frunte, este ușor să înțelegi de ce. Pereții de stâncă vertiginoși care apasă de fiecare parte și apa curgătoare de pretutindeni fac ca drumul să fie destul de stresant chiar înainte de a trebui să te târăști printr-o cascadă, căutând prinderi pentru mâini sau picioare.

Demirel indică frânghii ascunse și oferă impulsuri pe secțiunile mai abrupte. De asemenea, ne indică rute sigure prin bazine de înot. În cele din urmă, traseul intră în ceea ce pare a fi o peșteră mare, clar sculptată de forțe titanice de-a lungul a milioane de ani și presărată cu bolovani gigantici.

Se vede lumina zilei în față și, după o ultimă cățărare pe stânci și o bălăceală într-o ultimă piscină puțin adâncă, drumul se termină.

O mică cascadă îi răsplătește pe cei care reușesc să ajungă aici și, de asemenea, o intrare joasă în peșteră care face aluzie la mai mult în față - deși este imposibil să mergi mai departe. Partea superioară a canionului poate fi explorată, dar nu de aici.

Este nevoie de aproximativ o oră pentru a ajunge în acest punct - o călătorie care uneori este înfricoșătoare, dar este pe cât de antrenantă, pe atât de revigorantă. Drumul de 30 de minute înapoi este la fel de palpitant, cu multe dintre aceleași provocări în sens invers.

Întoarcerea treptată la căldură și soare se simte ca un tur al victoriei, mai ales atunci când ajungi la mulțimea de lângă intrare, dintre care majoritatea nu vor cunoaște niciodată adevăratele secrete ale Văii Ascunse.

Subiecte în articol: valea ascunsa Saklikent turcia cascada Europa
TOP articole
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile