Antena 3 CNN Emisiuni News Hour with CNN Buzunarele românilor ameninţate de noi valuri de scumpiri. Previziuni sumbre pentru 2022

Buzunarele românilor ameninţate de noi valuri de scumpiri. Previziuni sumbre pentru 2022

Claudia Popovici
2 minute de citit Publicat la 19:35 05 Noi 2021 Modificat la 19:48 05 Noi 2021

Sărbătorile de iarna bat la uşa, dar în acest an s-ar putea să nu mai vedem acele coșuri arhipline în magazine și nici acele mese bogate cu peparatele tradiționale. Și asta pentru că nu prea ni le mai permitem.

Carnea, produsele de panificație, laptele ouăle, legumele şi fructele se vor scumpi. Mai exact, prețul cărnii va crește cu cel puțin 25%, iar producătorii fac previziuni sumbre.

“Cu cât intrăm în iarnă numărul fermierilor care nu vor mai popula pentru că nu vor putea suporta costurile și cei care vor închide, cel puțin temporar se vor mări”, spune Popa Ioan producător carne

Se vor scumpi și produsele de panificație.

“Toate produsele industriale și agricole s-au scumpit și se scumpesc. De asemenea, facturile primite de noi la gaze sunt de 6- 8 ori mai mari, la gaze, la energie electrică de 3-4 ori”, spune Aurel Popescu Președinte patronatul din industria de morărit și panificație.

Pâine se va scumpi cu cel puțin 10%. Asta înseamna că dacă acum plătim pe o franzelă 1.5 lei aceasta va ajunge să coste 1,7 lei. Un kg brânză costă acum 35 de lei. Anul viitor va fi mai scumpă cu cel puţin 15%. De la 35 lei va costa 40 lei de anul viitor. Prețul unui litru de lapte se va majora cu cel puțin 25%. Adică de la 6 va costa 7,5 lei.

Românii nu îndrăznesc să facă lista de cumpărături pentru mesele de sărbători

 Prețurile alimentelor au crescut de la o lună la alta. Iar previziunile pentru prima parte a anului viitor sunt sumbre. Scumpirile la energie electrică, gaze și combustibili cresc costurile producătorilor până la porțile comercianților.

„Un litru de ulei a crescut cu 20%. Pe partea de lapte și produse lactate o creștere de 8-10% nu poate fi evitată. Cam la fel și la conservele de legume și fructe.  Discutăm despre aceste creșteri de prețuri la procesare. De la poarta fabricii discutăm de preț suplimentar pe transport și de energie electrică și termică la comerciant,", spune Dragoș Frumosu- preşedintele Federaţiei “Sindalimenta”

Potrivit celor mai recente date de la Institutul Național de Statistică, energia electrică s-a scumpit în medie cu 25%, iar gazele naturale cu 23%.

Ce se întâmplă dacă oamenii nu mai au bani să cumpere

Închidem, spun legumicultorii, care se tem deja că vor pune lacătul pe sere. Preţul legumelor s-ar putea şi dubla până în primăvara viitoare

„Aceste produse vor dispărea, mai mult de jumătate, pentru ca oamenii nu mai pot să muncească şi să iasă pe pierdere, să facă faţă cheltuielilor. Asta pentru că energia electrică şi îngrășămintele şi-au triplat preţul în ultimul an, iar combustibilul petrolier şi-a dublat preţul, spun fermierii.

Citește mai multe din News Hour with CNN
» Citește mai multe din News Hour with CNN
TOP articole