Partenerii României din Uniunea Europeană și NATO au transmis mesaje de sprijin pentru țara noastră, după ce președintele Iohannis a declasificat documentele ce arată ingerințe rusești în procesul electoral și după ce Curtea Constituțională a decis anularea scrutinului prezidențial.
"Doar românii au dreptul să decidă pe cine aleg. Apreciez faptul că România a rămas fermă împotriva interferențelor străine răuvoitoare și a redat vocea poporului. Încercările Rusiei de a se amesteca în democrații nu vor reuși. Sprijinul Estoniei pentru aliatul nostru, România, rămâne ferm", a scris pe platforma X ministrul estonian de Externe, Margus Tsahkna.
"Mininstrul italian de Externe își exprimă profunda îngrijorare cu privire la activitățile hibride rusești raportate, menite să influențeze votul în România. Italia, care deține președinția G7, se află în fruntea eforturilor de a apărare a democrației și a proceselor electorale. Lucrăm constant cu partenerii UE pentru a apăra valorile noastre", se spune într-o declarație a Ministerului italian de Externe.
"Franța urmărește cu mare atenție desfășurarea procesului electoral din România, partener strategic important în UE și NATO (...) Exprimăm îngrijorarea noastră profundă în urma publicării de către Administrația Prezidențială de la București a unor documente desecretizate care arată ingerințe din partea Rusiei, în special prin rețeaua TikTok, vizând alterarea procesului electoral. Franța face apel la mobilizarea tuturor instrumentelor necesare pentru a consolida transparența platformei TikTok și pentru a preveni riscurile sistemice ce vizează procesul electoral, atât din România, cât și din toate statele membre UE", anunțat purtătorul de cuvânt al Ministerului francez pentru Europa și Afaceri Externe.
"Sunt îngrijorat de rapoartele autorităților române privind interferența Rusiei în alegerile lor prezidențiale. Alegerile din România trebuie să fie decise doar de poporul român, în mod liber și corect.
Regatul Unit rămâne un aliat și un prieten hotărât al României și are încredere în democrația sa", a scris la rândul său, pe X, David Lammy, secretar britanic pentru Afaceri Externe.
"Salutăm faptul că a fost găsită o soluție în conformitate cu Constituția României și că democrația a prevalat. Alegerile libere și corecte, fără interferențe străine, sunt un drept inalienabil al tuturor cetățenilor din țările democratice. Polonia va continua să colaboreze cu România, ca stat membru de încredere al UE și aliat NATO, pentru a proteja securitatea ambelor noastre țări și a cetățenilor noștri", a transmis Radek Sikorski, ministru polonez de Externe.