Numărul firmelor care și-au suspendat activitatea în primele nouă luni din 2024 a fost de 13.481, relatează Agerpres, citând date de la Oficiul Național al Registrului Comerțului (ONRC).
Această valoare reprezintă o creștere cu 19,29% comparativ cu perioada similară a anului trecut, arată sursa citată.
Cele mai multe companii care și-au suspendat activitatea sunt din București. Este vorba despre 1.619 firme. Creșterea este de aproape 21% față de intervalul ianuarie-septembrie 2023.
Capitala este urmată de județele Cluj, cu 837 de firme suspendate (+10,13% față de perioada corespunzătoare din 2023), Iași, cu 603 firme (+26,68%), Bihor, cu 588 de firme (+34,55%) și Brașov, cu 578 (+10,73%).
La polul opus, județele cu cele mai puține firme care și-au suspendat activitatea sunt Ialomița, cu 82 de companii (+7,89%), Covasna, cu 96 (+20%), Gorj, cu 98 (+4,26), Giurgiu, cu 107 (+52,86%) şi Teleorman, cu 107 companii (+1,9%).
Procentual, cele mai mari creșteri ale numărului de suspendări s-au înregistrat în județele Dâmbovița (+77,72%), Tulcea (+58,11%) și Giurgiu (+52,86%).
Pe domenii de activitate, cel mai mare număr de suspendări s-a înregistrat în comerțul cu ridicata şi cu amănuntul, în repararea autovehiculelor şi motocicletelor (3.134, +4,5%), în activități profesionale, științifice şi tehnice (1.238, +12,75%) și în construcții (1.210, +41,19%).
Primele semne de recesiune în România. Scăderi de zeci de procente în imobiliare și în profiturile de pe piața de capital
România este în pragul unei recesiuni, în timp ce Comisia Europeană și Fondul Monetar Internațional și-au revizuit în scădere prognozele în legătură cu economia țării noastre, potrivit Antena 3 CNN.
Datele disponibile arată că, pe final de an, industria și construcțiile au scăzut semnificativ.
În primele opt luni din 2024, în sectorul rezidențial s-au construit cu aproape 24% mai puține clădiri, comparativ cu intervalul corespunzător din anul trecut. În aceeași perioadă, construcțiile nerezidențiale au scăzut cu peste două procente iar, pe ansamblu, volumul de construcții s-a contractat cu peste 3%.
La rândul ei, producția industrială a coborât cu circa două procente în primele nouă luni din 2024, comparativ cu perioada similară din 2023.
Profesor de economie: Un consum mai scăzut în vestul Europei ne va afecta imediat și pe noi
"Foarte multe dintre societățile mari din România vând direct către economiile altor state din Uniunea Europeană. Atâta timp cât în statele din vestul Europei avem o cerere mai scăzută de produse, atâta timp cât consumul e mai scăzut în statele din vestul Europei, acest lucru se va resimți foarte repede și la noi.
În contextul european în care ne aflăm în momentul de față, putem să spunem că e posibil ca anumite semestre din anul 2025 să aducă recesiune sau să conducă la o scădere a PIB-ului, anul viitor", afirmă profesorul de economie Radu Ciobanu.
Foarte multe companii sunt pe cale să pună lacătul pe ușă. Anul acesta, peste 80.000 de firme sunt în insolvență, ceea ce reprezintă un maxim istoric al ultimilor 5 ani. Alte 22.000 de firme au fost dizolvate.
Semnalele de alarmă vin și dinspre piața de capital, acolo unde câștigurile marilor companii s-au prăbușit.
"Anul acesta, mai multe companii listate pe Bursa de Valori București au înregistrat scăderi ale profiturilor nete. Vorbim de companii de stat, cum ar fi Hidroelectrica sau Nuclearelectrica, în cazul cărora scăderea profitului net a fost mai mare de 30%, dar și companii private care au avut scăderi de 49%", a relatat Georgiana Iuzic, corespondent Antena 3 CNN.
Comisia Europeană și Fondul Monetar Internațional și-au revizuit prognozele privind creștere economică a României. Dacă inițial așteptările indicau o creștere a PIB-ului de peste 3%, acum forurile internaționale se așteaptă la valori sub două procente.