Zilnic, nouă românce sunt diagnosticate cu această patologie, în aceste condiţii sunt parlamentari care atrag atenţia că vaccinul ar trebui să fie compensat sută la sută şi pentru femeile care au între 19 şi 45 de ani.
Dacă păstrăm ritmul actual vom avea nevoie de cel puțin 50 de ani de acum înainte pentru ca România să atingă rata de imunizare împotriva infecției cu HPV, recomandată de OMS.
În prezent, vaccinarea anti-HPV este gratuită pentru fetele cu vârstă cuprinsă între 10 și 19 ani. Femeie cu vârstă între 19 și 45 de ani pot beneficia de vaccinarea anti-HPV în regim compensat de 50%.
Senatoarea Nicoleta Pauliuc crede că ar trebui luate mai multe măsuri pentru a crește rata de vaccinare.
"Am o fetiță de 12 ani. S-a vaccinat pentru că sănătatea este mai presus de absolut orice. Statul ar trebui să susțin 100% acest vaccin. Iar dacă acești pași nu dau roade ar trebuie să mergem pe schema obligatorie", a precizat Nicoleta Pauliuc, senatoare PNL.
Consultul și investigațiile medicale periodice alături de vaccinul anti-HPV sunt cei mai importanți pași împotriva cancerului de col uterin. Rata de mortalitate din cauza aceste patologii atinge cote alarmante în România. Zilnic, șase femei mor din cauza acestei boli.
Potrivit statisticilor în perioada decembrie 2023 - martie 2024, s-au vaccinat 18.900 de persoane anti-HPV. Datorită vaccinării, în Australia, cancerul de col uterin ar urma să fie eradicat până în 2035.