Antena 3 CNN Externe Vacile din UE aruncă în aer angajamentul de reducere a gazelor cu efect de seră | Europenii, somați să-și schimbe dieta

Vacile din UE aruncă în aer angajamentul de reducere a gazelor cu efect de seră | Europenii, somați să-și schimbe dieta

Redacția Antena 3 CNN
1 minut de citit Publicat la 10:57 15 Iun 2022 Modificat la 10:57 15 Iun 2022

Potrivit unui studiu citat în presa internațională, blocul comunitar "va avea dificultăți" în a-şi respecta angajamentele asumate în cadrul Global Methane Pledge, care se referă la reducerea cu 30% până în 2030 a emisiilor pentru unul dintre cele mai puternice gaze cu efect de seră.

Studiul a fost realizat pentru ONG-ul Changing Markets Foundation.

Potrivit documentului citat, statele Uniunii trebuie să își convingă 10% din cetățeni să adopte o dietă care să conțină mai puține carne și lactate.

Într-un astfel de scenariu, ar fi atinsă o reducere de 34%.

Reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră provenite din agricultură rămâne un subiect rar abordat în Europa, unde guvernele preferă să se concentreze pe reducerea scurgerilor de metan din producția de combustibili fosili sau deșeuri.

Însă creșterea animalelor, în special a bovinelor, este responsabilă pentru aproximativ jumătate din amprenta de mediu a sectorului agricol.  

ONG: "Vacile din UE poluează cât 50 de termocentrale pe cărbune"

"Agricultura reprezintă călcâiul lui Ahile pentru strategia Europei în domeniul metanului.

Emisiile de metan ale fermelor din UE sunt echivalente cu emisiile totale pentru 50 de termocentrale pe cărbune.

Cu toate acestea, din planurile UE lipsesc complet politicile care ar duce la reduceri semnificative, prin încurajarea tranziției la diete mai sănătoase, cu mai puține carne şi lactate", susține Nusa Urbancic, reprezentant al Changing Markets.

În conformitate cu actualul scenariu de tip "business-as-usual" (fără modificări, n.r.), emisiile de metan atribuite bovinelor ar urma să scadă cu mai puțin de 4% până în 2030.

Angajamentul de reducere a emisiilor de metan, semnat la Glasgow de peste 100 de țări

Comparativ, sectorul energetic este responsabil pentru aproximativ 13% din emisiile de metan din UE.

Din acest motiv, măsurile adoptate în acest sector ar putea avea un efect limitat, dacă nu vor fi demarate inițiative similare la nivel global.

Peste 100 de țări au semnat angajamentul Global Methane Pledge, anul trecut, cu ocazia summitului COP26 de la Glasgow.

Totuși, reglementările anunțate anul trecut de UE privind reducerea emisiilor de metan au ocolit sectorul agricol, decidenții alegând să se concentreze pe emisiile de metan realizate în urma producției de petrol și gaze.

Citește mai multe din Externe
» Citește mai multe din Externe
TOP articole