Antena 3 CNN Externe Câștigătorii pandemiei. Vaccinurile anti-COVID au creat încă 9 miliardari

Câștigătorii pandemiei. Vaccinurile anti-COVID au creat încă 9 miliardari

Adrian Iclozan
2 minute de citit Publicat la 13:26 22 Mai 2021 Modificat la 13:26 22 Mai 2021

Evoluția vine pe fondul creșterii valorii acțiunilor companiilor producătoare de vaccinuri.

În fruntea listei se află directorul executiv al Moderna, Stéphane Bancel (foto, dreapta), și directorul executiv al BioNTech, Ugur Sahin (foto, stânga).

Ambii au ajuns să dețină averi de aproximativ 4 miliarde de dolari, conform unei analize realizate de grupul People's Vaccine Alliance, care mai include Oxfam, UNAIDS (Programul Națiunilor Unite pentru combaterea HIV/SIDA), Global Justice Now și Amnesty International.

Creșteri de sute de procente pe bursă pentru companiile pharma

Alți noi miliardari sunt cei din conducerea executivă a companiei chinezeștu CanSino Biologics și investitorii timpurii în acțiunile Moderna.

Acțiunile Moderna au avut un randament de 700% din februarie anul curent iar cele ale BioNTech au înregistrat o creștere de 600%.

În același interval de timp, acțiunile chinezilor de la CanSino Biologics și-au sporit valoarea cu aproximativ 440%. 

Vaccinul administrat într-o singură doză creat de această companie a fost autorizat în China în februarie.

Noii miliardari dețin o avere cumulată de aproape 20 de miliarde de dolari ceea ce, potrivit activiștilor care militează pentru distribuția de vaccinuri în țările sărace, ar ajunge pentru imunizarea a aproximativ 780 de milioane de oameni, adică mai mult de 10% din populația globală.

87% din vaccinurile anti-COVID ajung în țările cu venituri medii și mari

"Acești miliardari sunt fața umană a profiturilor imense pe care le fac multe companii din monopolul deținut asupra vaccinurilor. Sunt vaccinuri finanțate din bani publici și ar trebui ca, în primul rând, să reprezinte un bun public, nu o oportunitate privată de profit", susține Anne Marriott, manager însărcinat cu politicile de sănătate în cadrul Oxfam.

Publicarea analizei a coincis cu debutul summit-ului G20 în format virtual, dedicat sănătății globale, pe agenda căruia s-au aflat accesul la vaccinuri al țărilor sărace, solidaritatea internațională şi prevenirea viitoarelor pandemii.

Suspendarea brevetelor de producție a vaccinurilor anti-COVID, o idee agreată de președintele SUA, Joe Biden, nu are susținere între participanți, aceștia pledând, în schimb, pentru oferirea "voluntară" a licențelor producție de către companiile farmaceutice.

Uniunea Europeană a decis să doneze țărilor sărace 100 de milioane de doze de vaccin

Germania argumentează că protejarea proprietății intelectuale este vitală pentru inovare iar renunțarea la patente nu va crește semnificativ producția de vaccinuri, capacitățile de producție fiind limitate, la fel ca și componentele necesare pentru seruri.

Organizația Mondială a Sănătății anunță că 87% dintre dozele de vaccin au mers către țările cu un nivel înalt și mediu al venitului pe cap de locuitor, în timp ce țările sărace au primit doar 0,2% din numărul de doze produse.

Șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen a anunțat, vineri, că Uniunea Europeană va dona 100 de milioane de doze de vaccin pentru țările sărace.

Citește mai multe din Externe
» Citește mai multe din Externe
TOP articole