Antena 3 CNN Emisiuni Sfat de sănătate De ce se infectează mulţi copii cu varianta Delta COVID. Dr. Dan: ”Complicaţiile infectării sunt severe"

De ce se infectează mulţi copii cu varianta Delta COVID. Dr. Dan: ”Complicaţiile infectării sunt severe"

Andreea Cigolea
2 minute de citit Publicat la 10:26 31 Aug 2021 Modificat la 10:31 31 Aug 2021

"Varianta Delta este mult mai contagioasă şi se transmite mult mai rapid decât varianta iniţială a virusului. Odată ce pătrunde, acestă variantă se multiplică mult mai rapid şi mai intens decât varianta iniţială.

Aceasta atrage după sine o serie de consecinţe, detectarea virusului în căile respiratorii prin testul PCR sau prin testul antigen în ziua a 4-a de la momentul infectării, spre deosebire de varianta inițială, care se putea depista în ziua a 6-a a infectării.

Manifestările clinice sunt și ele mai intense, tot din cauza acestei multiplicări. O altă consecință importantă este și cantitatea de virus eliminată de un organism infectat în mediul înconjurător, care este mult mai mare în cazul acestei variante. Varianta Delta poate infecta șase persoane, în timp ce varianta inițiala, 2 persoane", explică dr. Amelia Dan, marţi, în cadrul emisiunii Sfat de Sănătate cu Andreea Cigolea.

Părinții, îndemnați să-și vaccineze copiii anti-COVID

"În primul rând, trebuie să vaccinezi copiii de 12 ani plus. Părinții, trebuie să aibă grijă să nu intre în contact cu persoanele bolnave. Deci, să evităm aglomerațiile care nu sunt necesare. Mersul la școala este necesar, însă celelalte aglomerații mai puțin.

Părintele trebuie să fie foarte responsabil, ca atunci când copilul prezintă unul sau mai multe simptome care sugerează o infectare cu coronavirus, să meargă la medic. Trebuie să fie atent și la igiena mâinilor, cavităților nazale, bucale", precizează medicul pediatru.

Dr. Dan: "Dacă copilul are 12 ani, atunci ar trebui vaccinat"

"Dacă copilul are 12 ani, atunci el trebuie vaccinat. Evident, copilul este consultat înainte de către medic, apoi este îndrumat către vaccinare. 

Rata de reacţii secundare post vaccinare cu vaccinul Pfizer, care este folosit pentru vaccinarea copiilor, este foarte mică în comparaţie cu o posibilă evoluţie a bolii.

Putem avea o infecţie cu coronavirus, care să evolueze ca o răceală banală, dar putem avea şi nişte complicaţii serioase, cum ar fi sindromul inflamator multisistemic post covid, care este cumva specific copiilor", mai spune medicul.

Complicaţiile infecției cu COVID-19, la copii

"Personal, am avut un caz de infectare cu coronavirus, dar a fost o formă uşoară. Surpriza neplăcută pentru mine şi părinţi a fost că, undeva la săptămâna 4-6 de la debutul bolii, copilul a făcut o complicație care se numește sindromul PIMS.

Asta înseamnă afectare respiratorie severă, afectare cardiacă și nu în ultimul rând, o serie de erupții care apar pe piele, numite vasculite. Practic, o afectare a vaselor de sânge. 

Ce este particular la sindromul PIMS este că, acești copii nu sunt testați pozitiv la momentul efectuării testului PCR. În schimb, au anticorpii imunoglobulinei G foarte ridicați.

Tratamentul se face numai la spital şi este de lungă durată. Acum ar trebui să ne gândim că începe şcoala şi că aceşti copii trebuie să socializeze şi să meargă la şcoală, şi ar fi de dorit să fie protejaţi", mai explică dr. Dan.

 

Citește mai multe din Sfat de sănătate
» Citește mai multe din Sfat de sănătate
TOP articole