Începând de luni, medicii de familie își vor putea imuniza pacienții anti-COVID. Nu toți medicii au optat să se înscrie în programul de vaccinare în cabinete, cei 3.000 însemnând aproximativ o treime din totalul cadrelor medicale de familie din România, după cum a precizat Valeriu Gheorghiță.
Nu toți medicii de familie au ales o astfel de variantă, pentru că spun că au nevoie de resurse, de protecție și mai exact de măști, mânuși și combinezoane și nu își permit să vină din propriile finanțe cu astfel de investiții.
„Medicii de familie vor începe sa vaccineze pe 4 mai. Toată infrastructura logistica este deja stabilita, medicii de familie au fost identificați. Vorbim de circa 3.080 de medici de familie, aproximativ o treime, sunt circa 10.700 de medici la nivel național in contract cu Casa Națională de asigurări de Sănătate, însă sa știți ca mare parte dintre medicii de familie sunt implicați in centrele de vaccinare care deja funcționează.
Este foarte dificil sa vaccinezi şi în cabinetul propriu, să fii şi în centrele de vaccinare fixe, să ai grijă şi de ceilalți pacienți pe care îi ai în lista şi în îngrijire, să asiguri asistență medicală primară, este un efort deosebit", a declarat șeful CNCAV, la Digi 24.
Vaccinurile folosite în cabinetele medicilor de familie
În cabinetele medicilor de familie, românii se vor putea imuniza cu serul de la Moderna și cel de la Johnson & Johnson. Valeriu Gheorghiță a precizat că vor fi distribuite și doze de la AstraZeneca, atâta timp cât medicii de familie le vor solicita.
"Avem mai multe opțiuni, sunt trei opțiuni pe masa: vaccinul de la compania AstraZeneca, vaccinul de la Johnson&Johnson si vaccinul de la compania Moderna, însă vom demara foarte probabil cu vaccin de la Johnson&Johnson si vaccin de la Moderna.
Vaccin de la AstraZeneca atâta timp cat vom avea medici de familie care vor solicita si acest tip de vaccin îl vom da, însă nu vrem sa insistam in momentul de fata, sa distribuim sa începem cu vaccinul de la AstraZeneca pentru care in momentul acesta nu exista o dorința foarte mare si îmi doresc ca acest demers sa fie unul de succes si nu sa batem pasul pe loc", a explicat coordonatorul campaniei naționale de vaccinare.
Odată cu vaccinarea în cabinetele medicilor de familie, începe și imunizarea cu Johnson & Johnson în România. Secretarul de stat Andrei Baciu a publicat și lista cu numărul de centre de vaccinare, organizate în cabinetele medicilor de familie, în fiecare județ.
"Începând de mâine vom avea încă 3.035 fluxuri noi de vaccinare! Medicii de familie se alătură campaniei anti-covid și încep imunizarea în propriile cabinete cu vaccinul Johnson&Johnson (Janssen).
Le mulțumesc tuturor celor care au acceptat să facă parte din echipa care se luptă în fiecare zi cu pandemia de coronavirus. Serul va ajunge în toate zonele țării, inclusiv în mediul rural. Fiecare doză de vaccin administrată ne va duce mai aproape de ceea ce așteptăm de mai bine de un an - reîntoarcerea la viața obișnuită. Sper ca în curând să vină alături de noi tot mai mulți medici de familie, iar numărul cabinetelor să fie mărit. Așa arată lista detaliată cu cei 3.035 de medici înscriși până acum:
Mun. București (225), Alba (46), Arad (96), Argeș (68), Bacău (63), Bihor (66), Bistrița (112), Botoșani (41), Brașov (74), Brăila (30), Buzău (85), Călărași (63), Caraș Severin (9), Cluj (64), Constanța (77), Covasna (46), Dâmbovița (76), Dolj (119), Galați (36), Giurgiu (25), Gorj (59), Harghita (59), Hunedoara (39), Ialomița (34), Iași (191), Ilfov (53), Maramureș (109), Mehedinți (55), Mureș (130), Neamț (107), Olt (112), Prahova (70), Satu Mare (58), Sălaj (38), Sibiu (105), Suceava (43), Teleorman (57), Timiș (113), Tulcea (35), Vaslui (37), Vâlcea (29), Vrancea (81)", a scris secretarul de stat Andrei Baciu, pe Facebook.
Câți bani vor primi medicii pentru vaccinarea în cabinete
Medicii de familie, care vor imuniza românii împotriva COVID-19 în cabinete, vor primi o sumă de 40 de lei pentru fiecare pacient.
Decizia a fost luată în ședința de Guvern, în data de 28 aprilie. Tariful pentru imunizarea la medicul de familie cuprinde consultația medicală, administrarea serului și monitorizarea și raportarea reacțiilor averse, precizează Ministerul Sănătății.