"Se estimează că va fi un răspuns imun de lungă durată. Toate persoanele voluntare din aceste studii clinice de fază III vor fi monitorizate timp de 24 de luni. Practic, doi ani de la finalizarea studiului, motiv pentru care vom afla pe parcurs toate aceste date.
Dar, dacă noi vom reuşi să avem o acoperire vaccinală bună, de circa 60-70% (n.r. din populaţie), va scădea foarte mult circulaţia virusului în populaţia generală şi atunci va apărea o eliminare a virusului şi cel mul vom înregistra cazuri sporadice de aici înainte.
La circa şapte zile după a doua doză de vaccin se capătă imunitate", a declarat lt. col. dr. Valeriu Gheorghiţă, coordonatorul campaniei de vaciinare împotriva COVID-19 în România.
Per total, de la primul vaccin la imunizare există o perioadă de aproximativ 30 de zile. După primul vaccin, se aşteaptă 21 de zile până la a doua doză de vaccin, iar după şapte zile de la al doilea vaccin, persoana vaccinată devine imună.
"Sunt boli pentru care nu se mai vaccinează, chiar dacă nu mai există imunitate la acest moment pentru că virusul care le cauza nu mai circulă. S-au eliminat prin vaccinare, dar la un moment s-a spus gata: nu mai trebuie vaccinat acum. Acelaşi lucru este şi aici. Noi vaccinăm, vedem cât va dura, se vor face analize de 24 de luni, dacă mai rămân anticorpii, dacă va mai fi nevoie de un rapel anual.
Uitaţi-vă la virusul antigripal. Ne vaccinăm o dată pe an", a precizat dr. Raed Arafat, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă.
Va fi nevoie de vaccinare anuală împotriva COVID-19?
"Foarte probabil că nu vom ajunge să avem vaccinare sezonieră pentru că rata de mutaţii, de mutageneză, a virusului SARS-CoV-2 este mult mai mică decât cea a virusurilor gripale care se reasortează, se modifică anual. OMS furnizează tipurile de tulpini virale gripale", a explicat lt. col. dr. Valeriu Gheorghiţă.