Vaccinul "revoluţionar" este personalizat pentru fiecare persoană în doar câteva săptămâni.
Acesta transmite organismului să "vâneze" celulele canceroase şi să prevină revenirea afecţiunii letale.
În urma studiului de faza a 2-a asupra acestui vaccin, în dezvoltarea căruia sunt implicate companiile farmaceutice Moderna şi MSD (cunoscută drept Merck în Statele Unite şi Canada), s-a constatat o reducere considerabilă a riscului de revenire a cancerului la pacienţii diagnosticaţi cu melanom.
O ultimă etapă de testare a vaccinului, faza a 3-a, a fost lansată, aceasta fiind condusă de University College London Hospitals NHS Foundation Trust (UCLH).
Coordonatoarea studiului, dr. Heather Shaw, a declarat că vaccinul prezintă potenţialul de a vindeca persoanele diagnosticate cu melanom şi este testat şi pentru alte tipuri de cancer.
Vaccinul este o terapie individualizată cu neoantigeni (INT) şi este uneori denumit vaccin împotriva cancerului.
Acesta a fost conceput pentru a stimula sistemul imunitar să riposteze împotriva unui tip specific de cancer al pacientului.
Pentru a crea vaccinul este prelevată chirurgical o mostră din tumoare, se realizează secvenţierea ADN şi se utilizează inteligenţa artificială. Rezultatul este un vaccin personalizat împotriva cancerului, specific pentru tumoarea fiecărui pacient.