Antena 3 CNN Life Sănătate Șase românce mor zilnic din cauza cancerului de col uterin | Vaccinul este gratuit pentru adolescenți

Șase românce mor zilnic din cauza cancerului de col uterin | Vaccinul este gratuit pentru adolescenți

Redacția Antena 3 CNN
1 minut de citit Publicat la 13:19 02 Mar 2024 Modificat la 15:42 02 Mar 2024

În urmă cu 15 ani, România a lansat o campanie de vaccinare pe care a stopat-o apoi 10 ani. Australia nu a făcut însă acest lucru. Cetăţenii s-au imunizat anti HPV, iar rata de infectare s-a redus cu peste 90%.

80% dintre persoane se infectează de-a lungul vieţii cu una dintre tulpinile HPV. Nu toate provoacă însă cancer.

Alexandra a fost diagnosticată cu tulpina 31, din categoria celor mai puţin periculoase, dar a decis să se vaccineze anti Human Papilloma Virus pentru a nu se infecta cu celelalte tulpini.  

”Cunoşteam demult această problemă legată de HPV. Ştiu de vaccin de câţiva ani de zile. Am venit la spital astăzi pentru a face prima doză şi sper să fie bine. E o problemă care poate fi combătută şi dacă avem soluţii, de ce nu”, spune o pacientă.

Ceea ce nu știu multe persoane este că vaccinul nu doar că previne cancerul, ci previne și reinfecția cu noi tulpini.

Reticenţi şi insuficient informaţi, prea puţini adolescenţi îşi fac vaccinul anti HPV. Nici femeile nu merg anual la medic pentru testul Babeş Papanicolau sau pentru screening, iar de vaccin nici nu mai vorbim.

 ”Australia a implementat vaccinarea în 2007, iar în România s-a încercat în 2008 implementarea unui program de vaccinări. Australia a redus cu 92% rata de infecție, după această vaccinare în masă a adolescenţilor, atât de sex feminin cât și masculin, și practic ratele de infecţie au scăzut”, a declatat Monica Cârstoiu - şefa secţiei Obtestrică Ginecologie

Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti a lansat o campanie de vaccinare împotriva HPV.

”Lupta noastră va fi preponderent cu diferitele tipuri de cancer, dar începem și o luptă cu tratarea anumitor patologii pentru că în scurt timp vom da drumul celui mai modern centru de radioterapie din România, la Spitalul Universitar”, spune Florin Cătălin Cîrstoiu,  manager Spitalul Universitar Bucureşti

Fetele şi băieţii, cu vârste între 11 şi 19 ani, pot face gratuit vaccinul anti HPV, iar femeile între 19 şi 45 de ani beneficiază de o compensaţie de 50% la achiziţionarea serului.

Chiar şi aşa, rata de vaccinare este scăzută, cu un procent de doar 13% în rândul adolescenţilor, iar rata mortalităţii - provocată de cancerul de col - este în România de 6 ori mai mare decât în Uniunea Europeană.

Citește mai multe din Sănătate
» Citește mai multe din Sănătate
TOP articole