Antena 3 CNN Life Travel Vacanță de iarnă la plajă, în Egipt

Vacanță de iarnă la plajă, în Egipt

Diana Scarlat
2 minute de citit Publicat la 11:37 12 Dec 2022 Modificat la 11:37 12 Dec 2022

Țara faraonilor a rămas în topul preferințelor românilor și după pandemie, când devenise un adevărat loc de refugiu al celor care își doreau să evadeze în zone fără restricții. Indiferent de anotimp, aici se pot vizita temple milenare și muzee unice în lume, dar se poate merge și la plajă, pe malul mării sau în zonele special amenajate ale hotelurilor de lux. 

A devenit și mai atractivă această destinație plină de mistere după ce, la începutul lunii noiembrie, Ministerul egiptean al Turismului și Antichităților a anunțat descoperirea unui tunel săpat adânc în stâncă, în zona Templului Taposiris Magna, la vest de Alexandria. Se presupune că duce către mormântul Cleopatrei. Tunelul a fost descris de cei care l-au văzut ca un „miracol geometric”, lung de 1.300 de metri și înalt de 13 metri. 

Zona Templului Taposiris Magna a fost cercetată de arheologi în căutarea mormântului de mult pierdut al reginei Cleopatra, ultima conducătoare a Egiptului, între anii 51-30 î.Hr. Arheologii spun că tunelul ar fi similar în multe privințe celui de la Eupalinos, de pe insula grecească Samos. În prezent este cercetată o secțiune a acestui tunel recent descoperit în Taposiris Magna.

Peste tot se vorbește românește

Hurgada este cea mai populară destinație, iar în această perioadă a anului se vorbește românește aproape peste tot. Cei care merg la plajă pot alege și câteva excursii opționale, fie la piramide, spre Cairo, fie la mormintele din Valea Regilor și Luxor. În aceste excursii se pleacă doar în excursii planifocate, preferabil cu autocare, înainte de răsăritul soarelui, în general la ora 4:00 sau 4:30, pentru a se putea vizita cât mai multe obiective turistice până la întoarcerea la hotel, în aceeași zi. Doar drumul durează circa zece ore, dus-întors. 

[GAL layout="5"]

O excursie de la Hurgada spre mormintele faraonilor dezvăluie și discrepanța dintre civilizațiile suprapuse. Templul lui Amon-Ra, construit timp de 2.000 de ani, este unul dintre cele mai vizitate. Aici, pe teritoriul Tebei, s-a aflat capitala faraonilor, în Egiptul de Sus, unde astăzi se află Luxor și Karnak. Aritectura antică e în totală opoziție cu așezările umane de astăzi. La fel și personajele de acum două milenii contrastează cu cei circa 500.000 de locuitori ai orașului Luxor și cu miile de turiști care ajung zilnic la Valea Regilor, la Valea Reginelor sau la Templul Karnak.

Cel mai mare edificiu religios din lume

Templul lui Amon-Ra, de la Karnak, care se întinde pe 30 de hectare, este cel mai mare edificiu cu destinație religioasă construit vreodată și unul dintre cele mai vizitate obiecte turistice din Egipt. Ridicarea lui a durat două milenii, din perioada Regatului Mijlociu, până la Ramses al II-lea. Amon-Ra era cel mai puternic zeu egiptean. Astăzi, aici este un imens muzeu în aer liber, care-și atrage vizitatorii într-o călătorie spre trecutul îndepărtat, iar hieroglifele în basorelief și cele pictate spun istoria unei civilizații a coloșilor. 

O vacanță de 8 zile, cu 7 nopți de cazare la un hotel de 4 stele, în regim all inclusive, costă puțin peste 600 de euro de persoană, la hoteluri așezate pe malul Mării Rășii, precum Miramark (627 de euro/noapte), King Tut Resort (627 de euro/noapte) sau Sphinx Aqua Park Beach Resort (643 de euro/noapte), preț de agenție. Pachetele turistice includ zbor charter cu avionul din București și alte orașe. Din primăvara anului viitor vor fi lansate noi curse către Cairo și Hurghada, care vor face posibilă diversificarea ofertelor pentru turiștii din România.

Citește mai multe din Travel
» Citește mai multe din Travel
TOP articole