Antena 3 CNN Politică Va fi sau nu Victor Negrescu comisarul european din partea României? „În acest moment, nu există nicio propunere”

Va fi sau nu Victor Negrescu comisarul european din partea României? „În acest moment, nu există nicio propunere”

de Andreea Ştefan    |   

Victor Negrescu, vicepreședintele Parlamentului European, a declarat vineri seară, în direct la Antena 3 CNN, că România nu are în momentul de față „nicio propunere formală, nici de bărbat, nici de femeie”. Această declarație a venit în contextul în care premierul Marcel Ciolacu a admis faptul că și-ar putea schimba propunerea inițială, de a-l desemna pe Negrescu comisar european din partea României, și ar putea propune o femeie. Deşi preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, solicitase câte un candidat şi o candidată din partea fiecărui stat membru UE, mai mult de jumătate dintre guvernele din Uniunea Europeană au propus câte un singur candidat, bărbat.

„În momentul de față, nu există nicio propunere formală, nici de bărbat, nici de femeie”, a spus Victor Negrescu pentru Antena 3 CNN.

Negrescu spune că se bucură de un sprijin puternic pentru a avea o funcție importantă în viitoarea Comisie Europeană.

„Avem astăzi o negociere pe palierul politic, între familia politicii europene și social-democrații europeni, care caută să fie cât mai bine reprezentați la nivelul viitoarei Comisii Europene. Au ieșit și public chiar ieri, spunând foarte clar că există un sprijin puternic pentru persoana mea, pentru a avea o funcție importantă în viitoarea Comisie Europeană, poate chiar și de vicepreședinte al Comisiei Europene.

Totodată există și o problemă de echilibru de gen în viitoarea Comisie Europeană. Din cele 25 de propuneri care s-au făcut până în prezent, aproximativ 8 propuneri sunt doamne și, în sensul acesta, nu corespunde unei promisiuni pe care Ursula von der Leyen a făcut-o atunci când a fost votată pentru funcția de președinte al Comisiei Europene. Discuția este despre echilibrul de gen. Evident, pe zona de competență, pe zona de sprijin politic mă bucur că există un sprijin pentru persoana mea, însă decizia cu privire la repartizarea pe zona de gen e o decizie pe care trebuie să o ia premierul României în discuțiile pe care le poartă cu președinta Comisiei Europene”, a declarat Victor Negrescu în direct la Antena 3 CNN.

Întrebat dacă are cea mai mare șansă de a obține funcția de vicepreședinte al Comisiei Europene, în contextul în care publicația Calea Europeană spune că Victor Negrescu este sprijinit atât de cancelarul german Olaf Scholz, cât și de conducerea social-democraților europeni, acesta a răspuns:

„Eu mă bucur că există această susținere și e o susținere importantă și consistentă, în contextul în care social-democrații europeni l-au pierdut pe Nicolas Schmit, care nu a mai fost desemnat ca și comisar. Astăzi sunt printre cei care sunt puternic susținut de familia noastră politică. Este al doilea grup din Parlamentul European. Fără voturile noastre, este foarte complicat pentru o comisie europeană să treacă de voturile legislativului european. Sunt într-o postură bună, însă decizia o ia premierul.

Eu voi susține poziția primului ministru, indiferent care va fi.  Mă bucur că există sprijin din partea social-democraților europeni pentru o reprezentare cât mai bună pentru România, pentru că este vorba despre România și eu, dacă prin experiența mea, susținerea mea, influența pe care o am la Bruxelles pot să ajut România, o să fac tot ceea ce este posibil ca să avem un portofoliu cât mai bun. Suntem într-o postură bună astăzi cu acest sprijin politic să obținem un portofoliu bun pentru România. Vom vedea dacă există această condiționare de gen la care, la finalul zilei trebuie să luăm o decizie dacă putem sau nu să o respectăm”, a mai spus Victor Negrescu. 

În presa europeană a circulat în ultima perioadă informația potrivit căreia Ursula von der Leyen a cerut statelor membre să vină cu două propuneri de comisar european, un bărbat și o femeie. În acest context, Negrescu a fost întrebat de Radu Tudor dacă poate confirma faptul că europarlamentarul Roxana Mînzatu ar putea fi propunerea României de comisar european femeie.

„În momentul de față, nu există nicio propunere formală nici de bărbat nici de femeie, deci este foarte complicat să comentez. Atât Roxana, cât și alte colege care au fost menționate în presa din România sunt persoane bine pregătite, cu care eu am o relație bună. Cred că va exista o propunere. În momentul de față, din cele 25 de state care au formulat propuneri, doar un sigur stat a trimis două propuneri, ne referim la Bulgaria, unde avem un fel de guvern de uniune națională, și au trimis un reprezentant PPE, o doamnă, fostă ministră de externe, și un reprezentant mai de centru, un domn europarlamentar dacă nu mă înșel. Celelalte state au mers pe o singură propunere. Danemarca și Italia au formulat chiar recent propunerile lor și au fost doi domni. Eu cred că trebuie să primeze competența, influența la Bruxelles, cel care poate ajuta cel mai mult România și în sensul acesta premierul va lua cea mai bună decizie, sunt convins că știe ce are de făcut pe mai departe”, a explicat Victor Negrescu în direct la Antena 3 CNN.

TOP articole
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile