Spre deosebire de liderul Germaniei naziste, Uunona Adolf Hilter (foto galerie) este un bărbat de culoare, corpolent şi fără mustaţă.
S-a născut şi a crescut în Namibia, iar acest lucru explică, după cum se va vedea mai jos, numele său, care are conotaţii sinistre în cele mai multe părţi ale lumii.
Bărbatul a câştigat net, cu 85%, scrutinul pentru un mandat de consilier în circumscripţia Ompundja, unde a candidat în numele partidului la putere, Swapo (centru-stânga).
El a fost intervievat de publicaţia germană Bild şi a precizat că "nu are nimic de-a face" cu ideologia nazistă.
Consilierul Hitler nu-şi schimbă numele
În Namibia numele germane nu sunt o raritate, pentru că această ţară a fost parte a Imperiului German în perioada 1884 - 1915.
Dl. Uunona este de acord că, atunci când tatăl său l-a botezat după liderul nazist, probabil că nu realizat ce înseamnă, de fapt, acest nume din perspectiva istoriei recente.
"În copilărie l-am considerat un nume perfect normal. Abia când am mai crescut, mi-am dat seama: omul acesta (Hitler, n.r.) voia să supună lumea. N-am nimic de-a face cu astfel de lucruri", a precizat el pentru publicaţia germană.
Totuşi, pentru că s-a obişnuit ca soţia şi lumea, în general, să-l cheme Adolf Hitler, politicianul nu intenţionează să-şi schimbe numele.
Compensaţiile germane pentru genocidul uitat, respinse de autorităţile namibiene
Namibia a fost teritoriu german până în perioada primului Război Mondial, fiind numită, pe atunci Africa germană de Sud-Vest. Germanii au ucis aici mii de persoane între anii 1904 - 1908, când a avut loc o revoltă a populaţiilor locale Nama, Herero şi San.
Episodul este numit "genocidul uitat" de către unii istorici. Anul acesta, autorităţile namibiene au respins oferta Germaniei de a plăti pentru masacrul de la începutul secolului trecut compensaţii în valoare de 10 milioane de euro şi au solicitat o "ofertă revizuită".
După prima conflagraţie mondială, Namibia a intrat sub controlul Africii de Sud şi şi-a câştigat independenţa în 1990.
În pofida faptului că a trecut peste un secol de când nu mai aparţine Germaniei, această ţară are încă multe oraşe cu nume germane şi există chiar o comunitate restrânsă de vorbitori ai limbii germane.