Jurnaliştii de la gândul.ro au descoperit propunerile făcute de reprezentanţii USR pentru Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), propuneri făcute în perioada în care Ioana Mihăilă era ministru al Sănătăţii din partea USR.
PNRR se referă la un pachet de investiții publice și reforme propuse în baza Recomandărilor Specifice de Țară 2019-2020.
Aceste reforme și proiecte de investiții publice trebuie puse în aplicare până în 2026, iar PNRR are la bază 6 piloni principali:
- Tranziția spre o economie verde;
- Transformarea digitală;
- Creșterea economică inteligentă, sustenabilă și incluzivă;
- Coeziunea socială și teritorială;
- Sănătate și reziliență instituțională;
- Copii, tineri, educație și competențe.
În cadrul PNRR, reprezentanţii USR au propus alocarea unei sume de 240.000 de euro pentru achiziţionarea de modele de penisuri, vagine, testicule sau pelvisuri de pluş.
Concret, conform propunerii USR, fiecare cabinet de planificare familială din România ar trebui să primească următoarele modele:
- model vagin+clitoris;
- model penis;
- model prostată;
- model testicule.
În total, fiecare cabinet ar urma să primească modele în valoare de 2.000 de euro.
"În afară de acestea, se propune și achiziționarea de model aparat reproducător feminin pentru persoane cu abilități reduse de înțelegere, mulaj pelvis feminin, mulaj pelvis feminin cu fetus matur, mulaj pelvis masculin.
Este prevăzută, totodată, și achiziția a 84 de biciclete și 35 de mașini electrice, numai că lipsește contextul în care acestea vor fi utilizate”, au mai precizat sursele citate de jurnaliştii Gândul.
Tot pentru cabinetele de planificare familială, reprezentanţii USR au mai propus să fie alocate sume şi pentru echipamente specifice investigaţiilor ginecologice, cu toate că astfel de investigaţii sunt efectuate de medici.
Sumele propuse de USR pentru a fi alocate în PNRR nu sunt de neglijat:
- ecograf: 24.000 euro/bucata;
- analizor ”point of care” plus – infecții cu transmitere sexuală: 18.000 euro;
- instrumentar medical: 10.000 euro;
- masă ginecologică: 2.000 euro (peste 50.000 euro/cabinet în echipamente de consult).
"Dintr-o alocare de 84.000 euro/cabinet, a fost identificată o sumă de aproximativ 55.000 euro/cabinet, reprezentând cheltuieli care nu au nicio legătură cu activitatea cabinetelor de planificare familială", mai spus sursele Gândul.