Antena 3 CNN Actualitate USR-PLUS a decis: Ioana Mihăilă, ministrul Sănătății

USR-PLUS a decis: Ioana Mihăilă, ministrul Sănătății

Miercuri dimineață, liderii USR-PLUS se vor întruni într-o ședință de urgență, iar la ora 12.00 îi vor trimite premierului Florin Cîțu propunerea pentru funcția de ministru al Sănătății. Informația a fost prezentată de Mihai Gâdea la Sinteza zilei și comentată împreună cu invitații săi din platou.

de Gabriel Dano    |   

Cine este Ioana Mihăilă

Ioana Mihăilă este medic endocrinolog. Potrivit declaraţiei de avere, deţine împreună cu soţul său o clinică medicală, a candidat la Primăria Oradea şi, potrivit propriilor declaraţii, s-a înscris în PLUS încă de la începutul partidului.

În 2020, a încasat 14.400 de lei ca endocrinolog la firma Dermalite SRL, de la care a avut şi dividende de 137.000 de lei. Soţul său a încasat 14.400 de lei ca medic specialist radiologie la Osteoprotect SRL, de unde a obţinut şi dividende în valoare de 382.000 de lei.

Ea deţine mai multe terenuri şi case în Oradea, are peste 400.000 de lei în conturi şi a acordat un împrumut de 20.000 de lei USR în campania electorală. Împreună cu soțul său deţine două terenuri intravilane în Oradea un teren de 500 m pătrați obținut prin donație și o cotă într-un apartament din Cluj-Napoca. Are un spațiu comercial de 437 de metri pătrați obținut tot prin donație din 2015.
Ioana Mihăilă a fost numită în martie în funcţia de secretar de stat în Ministrul Sănătăţii

”În urma numirii mele în funcţia de Secretar de Stat la Ministerul Sănătăţii, am primit atribuţii de coordonator al structurilor din cadrul ministerului care gestionează investiţiile din fonduri externe: Unitatea de implementare a proiectelor prin Banca Mondială, Unitatea de implementare şi coordonare programe, Direcţia de monitorizare a implementării proiectelor pentru spitale regionale.

În acest mandat vreau să promovez măsuri care cresc accesul pacienţilor din zonele rurale şi din comunităţile defavorizate la asistenţa medicală prin investiţii în centrele comunitare şi în cabinetele de medicină de familie. Voi face, de asemenea, tot ce ţine de mine pentru a promova digitalizarea sistemului de sănătate şi operaţionalizarea registrelor de boală. Mă bucur că am alături o echipă de profesionişti, oameni harnici şi dedicaţi”, afirma Ioana Mihăilă atunci.

Mai multe detalii despre Ioana Mihăilă, în materialul video:

Florin Cițu: De mâine vom avea un ministru al Sănătății. Coaliția merge mai departe

Premierul Florin Citu a susținut, marți seara, o scurtă conferință de presă la ieșirea din ședința coaliției, în care au fost trasate câteva obiective comune, dupa două zile de negocieri dure. S-au adus completări acordului inițial semnat de membrii coaliției, printr-un act adițional, prezentat în exclusivitate de Antena 3.

"Așa cum am spus, coaliția merge mai departe. Astăzi am făcut un pas important pentru a avea o guvernare mai eficientă și o coerență. Sunt foarte bucuros că ne asumăm ca obiectiv principal campania de vaccinare. Este foarte important să avem o campanie de vaccinare de succes." a precizat premierul Cîțu.

"De mâine vom avea un ministru al Sănătății, care va prelua un portofoliu dificil. Va avea susținerea mea și a colegilor din cabinetul pe care îl conduc. Mă voi asigura în continuare că deciziile pe care le luam, le luăm in consultare și le vom lua în interesul cetățenilor României." a mai spus acesta.

Ce prevede noul document semnat de liderii coaliției

Cererea de revocare a unui ministru va fi trimisă președintelui de către premier după informarea prealabilă a formațiunii politice care l-a propus pe ministru, pe baza unor argumente cuprinse într-o evaluare făcută de premier, arată actul adițional convenit de liderii coaliției marți seara, în urma unor negocieri care s-au desfășurat pe parcursul a două zile.

Coaliția, premierul și membrii guvernului își asumă să nu adopte poziții publice care să submineze activitatea și agenda guvernamentală, arată documentul, care invocă susținerea reciprocă și solidaritatea.

Performanța ministerială este evaluată periodic având ca reper programul de guvernare votat de Parlament și deciziile de parcurs, ulterioare, ale Coaliției de guvernare, iar performanța guvernului va fi evaluată periodic în cadrul Coaliției de guvernare.

Printre prioritățile asumate la nivelul Coaliției se numără programul de vaccinare, reformele în domeniul sănătății, care vor continua, reforma pensiilor speciale pe principiul contributivității până la finalul anului, adoptarea legilor pe justitie până la final de an, cu respectarea principiilor din instrumentele internaționale ratificate de România, precum și cu recomandările formulate în cadrul mecanismelor europene - MCV, GRECO și Comisia de la Veneția.

Alte priorități sunt operaționalizarea Comisiei de Cod electoral, în baza unui mandat agreat în Coaliție, un calendar asumat pentru adoptarea poziției politice și implementarea acesteia la nivelul deconcentratelor, precum și înființarea unui grup de lucru permanent pentru eficientizarea funcționării statului.

Transparența este o regulă nu o excepție. Toți miniștrii Coaliției trebuie să ia măsuri pentru creșterea accesului la date publice, transparentizarea execuției bugetare, contracte și achiziții publice acolo unde exista.

Ședințele de coaliție vor lua în dezbatere agenda politică guvernamentală și agenda politică parlamentară. Pot fi invitați în funcție de subiecte reprezentanți ai grupurilor parlamentare și miniștri. La ședința coaliției participă și reprezentantul grupului parlamentar al minorităților naționale. Agenda guvernului și procesul de prioritizare al actelor normative vor fi decise de prim-ministru împreună cu vicepremierii, în ședință săptămânală ulterioară ședinței pregătitoare de guvern organizată de SGG. Agenda ședinței de guvern va fi agreată la acest nivel și ulterior transmisă ministerelor și în spațiul public

 

Etichete: Ioana Mihăilă
TOP articole
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile