Două senatoare USR, Florina Presadă şi Silvia Dinică, îi transmit ministrului Educaţiei, Ecaterina Andronescu, o scrisoare deschisă în care arată că aşa-numitul fenomen "Brăila", prin care nu este permisă înscrierea la evaluarea naţională a absolvenţilor care nu ar avea şanse de promovare pentru a creşte promovabilitatea în judeţ, necesită "măsuri urgente".
Reprezentantele USR susţin că o cercetare a organizaţiei neguvernamentale Asociaţia pentru Educaţie şi Justiţie Socială Human Catalyst a evidenţiat "o nouă problemă a sistemului, care nici până în prezent nu a fost recunoscută de către MEN: fenomenul 'Brăila' - o formă de excluziune educaţională, practicată în şcolile din România".
"Conform studiilor, Fenomenul Brăila este descris drept 'corelaţia negativă între procentul elevilor de clasa a VIII-a prezenţi la Evaluarea Naţională şi media obţinută (...) Acest fenomen este prezent, cu precădere, la nivelul şcolilor dezavantajate, dar nu ocoleşte nici şcolile favorizate. De exemplu, trei dintre cele mai favorizate unităţi de învăţământ au procentul de neparticipare la evaluarea naţională de peste 6%'. În plus, organizaţia mai sus amintită arată şi faptul că 'există o polarizare semnificativă a unităţilor de învăţământ preuniversitar în privinţa resurselor şi a rezultatelor obţinute şi privind indicatorii fundamentali de participare şcolară şi privind rezultatele învăţării", se arată în scrisoare.
USR aminteşte că aproape 100 de organizaţii au trimis, încă din 2018, o scrisoare deschisă către prim-ministrul al României şi către Ministerul Educaţiei, în care semnalează faptul că există dovezi ce arată că nota medie pe şcoală/judeţ la evaluarea naţională este ridicată artificial de o prezenţă redusă a elevilor de clasa a VIII-a la testări, ca urmare a unei selecţii impuse la nivel de clasă, management al şcolii sau inspectorat şcolar.
"Mai mult decât atât, sunt părinţi care afirmă faptul că directorii de şcoală au făcut presiuni asupra elevilor de clasa a VIII-a cu rezultate slabe pentru a nu se înscrie la evaluarea naţională şi a nu strica media şcolii şi, implicit, reputaţia acesteia", se mai menţionează în scrisoare.
Florina Presadă şi Silvia Dinică se referă şi la o profundă criză de sistem prin care trece învăţământul românesc.
"Valorile celor mai relevanţi indicatori precum rezultatele obţinute de elevii români la evaluări naţionale, accesul sau participarea acestora la educaţie, nu fac decât să certifice faptul că acest sistem are lacune imense. Sunt probleme extrem de grave care trenează de ani de zile şi cărora nu li s-a acordat atenţia cuvenită. De aceea, cei mai mulţi dintre absolvenţii sistemului educaţional românesc nu sunt pregătiţi pentru a intra pe piaţa muncii", se arată în document.
Reprezentantele USR solicită Guvernului României să iniţieze proceduri pentru recunoaşterea existenţei fenomenului "Brăila" şi luarea măsurilor privind interzicerea şi sancţionarea acestuia.
În scrisoare se mai cere auditarea tuturor şcolilor care au înregistrat un procent mai mare de 10% grad de neparticipare a elevilor de clasa a VIII-a înscrişi la începutul anului şcolar la examenul de evaluare naţională, dar şi adoptarea unor măsuri de prevenţie.