Antena 3 CNN Externe Ursula von der Leyen vizitează Republica Moldova, cu zece zile înaintea referendumului privind aderarea la UE

Ursula von der Leyen vizitează Republica Moldova, cu zece zile înaintea referendumului privind aderarea la UE

de Georgiana Marina    |   

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, merge joi în Republica Moldova, unde va discuta cu preşedinta pro-europeană Maia Sandu, într-o dovadă de sprijin înaintea alegerilor prezidenţiale din 20 octombrie şi referendumului din aceeaşi zi privind aderarea ţării la Uniunea Europeană.

Maia Sandu încearcă să obţină al doilea mandat de preşedinte. Referendumul care va fi organizat tot în 20 octombrie se referă la includerea aderării ţării la UE ca ''obiectiv strategic'' în Constituţie.

Poliţia moldoveană a acuzat interferenţe ruse grave în procesul electoral, acuzaţie respinsă de Moscova. "Această vizită evidenţiază relaţiile tot mai strânse între Chişinău şi Bruxelles", a menţionat biroul prezidenţial al Republicii Moldova într-o declaraţie, scrie Agerpres.

Sandu, care a condamnat ferm invazia rusă în Ucraina vecină, a condus eforturile ţării sale către integrarea în UE, organizaţie din care speră să facă parte din 2030. În iunie acest an, Republica Moldova a început oficial negocierile de aderare la UE.

Sondajele de opinie arată că Maia Sandu este favorită, cu un avans considerabil faţă de ceilalţi zece candidaţi, dar şi că majoritatea moldovenilor sprijină aderarea ţării lor la Uniunea Europeană.

Relaţiile dintre Republica Moldova şi Rusia s-au deteriorat în ultimii ani. Guvernul pro-occidental de la Chişinău a acuzat Rusia că încearcă să se amestece în afacerile sale interne, în timp ce Moscova a acuzat-o pe Maia Sandu de instigare la "rusofobie". 

 

TOP articole
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile