Antena 3 CNN Externe Europa o să aibă propria strategie militară. Ursula von der Leyen: Amenințarea unei agresiuni armate nu a fost niciodată mai mare

Europa o să aibă propria strategie militară. Ursula von der Leyen: Amenințarea unei agresiuni armate nu a fost niciodată mai mare

A.I.
1 minut de citit Publicat la 16:12 12 Noi 2024 Modificat la 18:58 12 Noi 2024

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunțat, marți, că noul său executiv va prezenta o strategie europeană de pregătire civilă şi militară care să abordeze crizele actuale și viitoare, transmite Agerpres, care citează agenția spaniolă EFE.

Von der Leyen a precizat că strategia va porni de la concluziile raportului întocmit de fostul președinte finlandez Sauli Niinisto pe acest subiect.

"Amenințarea unei agresiuni armate împotriva unui stat membru nu a fost niciodată mai mare de la sfârșitul Războiului Rece. Dacă vrem să o prevenim, trebuie să ne pregătim pentru ea", a avertizat Von der Leyen, cu referire la Rusia, într-un mesaj video transmis unui forum de securitate desfășurat în Finlanda, la Espoo.

Pe lângă amenințarea militară ca urmare a invaziei ruse în Ucraina, șefa Comisiei UE a avertizat că există "un spectru larg de riscuri emergente" la adresa Uniunii, demonstrat de numărul tot mai mare de atacuri hibride împotriva statelor membre.

Printre aceste riscuri, ea a enumerat dezinformarea, folosirea migranților, atacurile cibernetice, sabotajele, întreruperea lanțurilor de aprovizionare, atacurile asupra rutelor comerciale globale şi efectele schimbărilor climatice.

Cele trei elemente esențiale ale viitoarei strategii UE

"Trebuie să examinăm toate politicile noastre din punct de vedere al securității şi al pregătirii. Şi trebuie să o facem la toate nivelurile: local, național şi, da, la nivel european", a subliniat von der Leyen.

O "Strategie de Pregătire a Uniunii", care să anticipeze şi să facă față acestor amenințări, va ține cont de trei aspecte-cheie.

Primul aspect se referă la creșterea producției industriale de apărare, atât în ceea ce privește armamentul de înaltă tehnologie, cât şi munițiile.

În acest context, Ursula von der Leyen a susținut crearea unei piețe unice de apărare, cu o mai mare cooperare transfrontalieră și un rol mai proeminent pentru întreprinderile mici și mijlocii europene.

Al doilea aspect are legătură cu protejarea lanțurilor de aprovizionare critice, pentru a le face rezistente la crize, constituind din timp rezerve strategice de vaccinuri, medicamente esențiale, echipamente militare şi materii prime.

Cel de-al treilea aspect pleacă de la nevoia de adaptare la schimbările climatice, prin crearea unui mecanism european de protecție civilă capabil să facă față situațiilor de urgență şi dezastrelor naturale la nivel comunitar, în cooperare cu autoritățile naționale.

"Europa se încălzește de două ori mai repede decât media globală. Trebuie să ne mobilizăm toate resursele pentru a proteja europenii de schimbările climatice", a insistat președinta Comisiei Europene.

Citește mai multe din Externe
» Citește mai multe din Externe
TOP articole