Douăsprezece state membre ale Uniunii Europene, printre care Austria și Lituania, au solicitat finanțarea unor garduri de sârmă ghimpată și a unor ziduri. Ursula von der Leyen a fost categorică cu privire la acest subiect.
Subiectul a fost discutat la summitului Celor 27 de la Bruxelles. La finalul întâlnirii, șefa Comisiei Europene a venit cu precizări.
"Am fost foarte clară asupra faptului că există o poziţie comună de lungă durată a Comisiei şi Parlamentului European potrivit căreia nu va exista nicio finanţare a gardurilor de sârmă ghimpată şi a zidurilor," a spus aceasta, transmite AFP, citat de Agerpres.
De-a lungul frontierei cu Belarus, Lituania a început deja construcția unui gard de sârmă ghimpată. Autoritățile doresc să reducă numărul de migranți, fiind o problemă considerată a fi orchestrată de regimul Lukaşenko.
Gitanas Nauseda, președintele lituanian, a spus, vineri, la Bruxelles, că asemenea măsuri sunt "dintre cele mai necesare pe termen scurt pentru a gestiona această criză".
Acesta a fost susținut de oficialii austrieci: ”dacă Lituania construieşte o barieră (...) ea ar trebui să poată conta pe solidaritatea noastră. Nu este normal ca aceasta să fie finanţată numai de contribuabilii lituanieni," a afirmat Alexander Schallenberg, noul cancelar austriac.
La data de 7 octombrie, ministrii de Interne din Austria, Bulgaria, Cipru, Danemarca, Estonia, Grecia, Ungaria, Lituania, Letonia, Polonia, Republica Cehă şi Slovacia au transmis o scrisoare către Comisia Europeană, prin care se cerea finanțarea construcției unor astfel de bariere.
"O barieră fizică pare o măsură de protecţie a frontierelor eficientă, care serveşte intereselor întregii UE, nu numai statelor membre aflate în prima linie," au notat aceștia.