Antena 3 CNN Externe Ursul pe care italienii voiau să-l trimită în România după ce a rănit un turist a fost, până la urmă, omorât. Gestul a stârnit proteste

Ursul pe care italienii voiau să-l trimită în România după ce a rănit un turist a fost, până la urmă, omorât. Gestul a stârnit proteste

de Daniela Chihaia    |   

Autorităţile locale din nordul Italiei au omorât marţi o ursoaică considerată „periculoasă” după ce rănise un turist francez la începutul lunii iulie, măsură care a stârnit proteste ale activiştilor pentru drepturile animalelor. În urmă cu o săptămână, organizaţiile de protecţie a animalelor propuseseră ca ursul să fie adus în România.

Departamentul forestier local a împuşcat ursoaica, denumită KJ1, după ce a localizat-o cu ajutorul zgărzii cu emiţător - folosită pentru monitorizarea animalelor sălbatice - la ordinele lui Maurizio Fugatti, preşedintele autorităţii locale din Trento, potrivit Agerpres.

„KJ1 a fost un specimen periculos”, au spus autorităţile locale, adăugând că ursoaica a venit în contact cu oameni de şapte ori, inclusiv într-un incident care a dus la rănirea unui francez care practica jogging.

În zona din jurul oraşului Trento, care a fost repopulată cu urşi începând cu 1999 în cadrul unui program finanţat de Uniunea Europeană, s-au produs numeroase atacuri ale urşilor în ultimii ani, ceea ce a pus sub semnul întrebării succesul coabitării cu aceste animale.

Organizaţia Internaţională pentru Protecţia Animalelor (OIPA) a spus că ursoaica avea circa 22 de ani şi avea trei pui cărora nu le va fi uşor să supravieţuiască singuri.

„Animalele sunt fiinţe sensibile, care trebuie respectate şi îngrijite şi nu obiecte care trebuie îndepărtate”, a spus OIPA într-un comunicat, acuzându-l pe Fugatti că pune în practică o strategie „împotriva urşilor”.

La începutul acestui an, autorităţile din Trento au anunţat că o altă ursoaică, care a ucis un jogger în 2023, urmează să fie transferată într-un sanctuar din Germania, după ce ordinul pentru sacrificarea acesteia a fost contestat în justiţie de activişti pentru mediu.

Ursul ucis urma să ajungă în România

Săptămâna trecută, după incidentul cu turistul francez, organizaţiile de protecţie a animalelor au propus transferul ursului în România, reușind să obţină în instanţă oprirea aplicării unui ordin emis de preşedintele provinciei italiene Trento care prevedea împuşcarea ursului.

„Rămâne în pronunţare adoptarea măsurilor cele mai adecvate pentru asigurarea eventualei captivităţi a exemplarului identificat drept Kj1”, numele dat ursului, a hotărât la începutul săptămânii trecute Tribunalul Administrativ Regional din Trento, care a acceptat cererile înaintate de mai multe grupuri de apărare a animalelor pentru a nu fi aplicat ordinul de ucidere a ursului.

S-a revenit, însă, asupra deciziei, iar ursul a fost împușcat.

 

 

Subiecte în articol: ursi ucidere urşi Italia
TOP articole
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile