Antena 3 CNN Actualitate Locale Ursul care a mutilat un bărbat din Harghita, salvat de birocrație: documentația se depune abia luni

Ursul care a mutilat un bărbat din Harghita, salvat de birocrație: documentația se depune abia luni

Andreea Ştefan
2 minute de citit Publicat la 10:02 19 Iun 2021 Modificat la 10:02 19 Iun 2021

Localnicii trăiesc acum în teroare din cauza ursului periculos care se plimbă liber.

Medicii au reușit să îl salveze pe bărbatul mutilat, după o operație de peste 6 ore. Acesta și-a pierdut un ochi și are răni foarte grave la nivelul capului și al pieptului.

Incidentul dramatic a avut loc la o fermă de lângă localitatea Săcel. Omul se ducea acasă de la stână când a fost atacat de urs. Atacul a fost atât de rapid și de brutal, încât omul nu a avut nicio șansă să se apere. Plin de răni, bărbatul a avut puterea să meargă să ceară ajutor.

Din fericire, după ce a fost operat, starea bărbatului s-a îmbunătățit.

Disperați că urșii au început să atace oameni, 70 de localnici de la Harghita s-au adunat în fața Primăriei pentru a discuta cu autoritățile.

Prezent la discuție a fost și predectul de Harghita, Adrian Pănescu, președintele Asociației de vânători care administrează zona, Birtalan Istvan, dar și primarul.

”Problema importantă la acești urși este că sunt generația de urși maturi, care sunt crescuți de către om”, a spus președintele Asociației de vânători, Birtalan Istvan.

Localnicii sunt revoltați că urșii le omoară animalele

Oamenii sunt revoltați că urșii coboară aproape zilnic în localitate și omoară animalele din gospodărie.

În asentimentul localnicilor este și ministrul Mediului, Tanczos Barna, care vine cu o propunere controversată.

”După eveniment, Asociația de vânătoare a început o monitorizare, a analizat situația de acolo. Așteptăm să primim dosarul pentru permiterea derogării, pentru a interveni și pentru a extrage acest exemplar periculos”, a declarat Tanczos Barna.

În ultima vreme, aproape jumătate din populația de urși a părăsit habitatul natural și coboară în așezările omenești.

Attila Fazakas, directorul Asociației de vânători din Cristurul Secuiesc, a explicat care este procedura pentru a putea împușca ursul periculos.

”Am monitorizat ursul ieri după-masă și astăzi, în cursul dimineții, și am vorbit și cu domnul ministru și depunem cerere de derogare luni.

Nu putem să facem acum, pentru că ursul nu a fost cunoscut. După acest eveniment am putut să monitorizăm. Mai avem puțin de monitorizat, ca să nu încurcăm  și luni la prima oră depunem cererea la Agenția de Mediu. Ne-a promis domnul ministru că o să ne elibereze foarte curând cererea de derogare”, a spus Attila Fazakas.

”Așteptăm și noi cu interes acea documentație, care va fi înaintată prin Agenția Județeană pentru Protecția Mediului, în vederea verificării și obținerii acelui aviz privind cererea de intervenție pentru acel exemplar de urs, din zona Săcel, care, din păcate, a atacat acea persoană în cursul zilei de ieri.

Pot spune că instituțiile statului, la orice apel la 112, Jandarmerie, Serviciul Județean de Ambulanță, Poliție, intervin imediat pentru a lua măsurile care se pot lua, de alungare a animalelor sălbatice, de a proteja viețile umane și de a asigura siguranța publică în comunitățile din județul Harghita”, a declarat la Antena 3 și Adrian Pănescu, purtator de cuvant Prefectura Harghita.

Etichete: urs Harghita
Citește mai multe din Locale
» Citește mai multe din Locale
TOP articole