Antena 3 CNN Alegeri Parlamentare 2016 URNA MOBILĂ ALEGERI PARLAMENTARE 2016. Cine poate solicita urna mobilă

URNA MOBILĂ ALEGERI PARLAMENTARE 2016. Cine poate solicita urna mobilă

2 minute de citit Publicat la 11:55 11 Dec 2016 Modificat la 11:55 11 Dec 2016

ALEGERI PARLAMENTARE 2016.  Urna mobilă a fost solicitată de 278 de ori la nivel naţional până la ora 10,00, iar în Bucureşti - de 21 de ori, potrivit informaţiilor postate pe site-ul Biroului Electoral Central (BEC).

La nivel naţional sunt 18.263.875 persoane pe liste. În listele suplimentare au fost înscrise, până la ora menţionată, 76.552 persoane.

În străinătate sunt 4.197 persoane pe liste, iar în listele suplimentare au fost înscrise 9.830 de persoane.

Până la ora 10,00 au votat în ţară 962.783 persoane, iar în diaspora - 10.119 persoane.

La alegerile parlamentare de duminică sunt deschise 18.626 secţii de votare în ţară, iar în străinătate sunt 417.

Urna mobilă poate fi folosită de cetățenii care se află la domiciliu, dar din motive medicale temeinice sau care datorită apariției unor stări de invaliditate sunt în imposibilitate de a se deplasa în ziua alegerilor la secția de votare în evidența căreia sunt înscriși pe listele permanente.

Totodată, urna mobilă poate fi folosită și de cei care se află în alt loc decât domiciliul, dar în aceeași circumscripție electorală cu cea de domiciliu, în îngrijirea/ supravegherea unor rude sau apropiați, fiind imobilizate din motive medicale temeinice.

Urna mai poate fi solicitată și de cei care, datorită unor stări de invaliditate sunt spitalizați într-o unitate medicală aflată pe raza teritorială a circumscripției electorale unde își au domiciliul și care își exprimă dorința de a-și exercita dreptul la vot.

Cetățenii cu drept de vot care se încadrează în una din aceste situații, pot solicita urna mobilă, în conformitate cu art. 85, alin. (10) – (14) din Legea nr. 208/2015 privind alegerea Senatului și a Camerei Deputaților precum și pentru organizarea și funcționarea Autorității Electorale Permanente.

”Persoanele imobilizate la domiciliu pot solicita exercitarea dreptului la vot printr-o cerere adresată președintelui Biroului electoral al secției de votare în evidența căreia sunt înscriși pe listele permanente.

Persoanele imobilizate în alt loc decât domiciliul, dar în aceeași circumscripție electorală cu cea de domiciliu, pot solicita exercitarea dreptului la vot printr-o cerere adresată președintelui Biroului electoral al celei mai apropiate secții de votare.

Persoanele spitalizate într-o unitate medicală aflată pe raza teritorială a circumscripției electorale unde își au domiciliul, pot solicita exercitarea dreptului la vot printr-o cerere adresată președintelui

Biroului electoral al celei mai apropiate secții de votare”, a precizat liderul PSD Maramureș, Gabriel Zetea.

Cererile vor conține datele de identificare ale solicitantului (conform modelului anexat) și vor fi însoțite de copie a actului de identitate și de copii ale actelor din care rezultă starea de sănătate ori de invaliditate.

Cererile vor fi transmise președintelui Biroului electoral al secției de votare, după caz, cel mai târziu în ziua votului prin intermediul altor persoane sau prin intermediul personalului de specialitate din unitățile medicale unde se află internați (de preferat în ziua dinaintea votului până la ora 20:00 sau în ziua votului până la ora 10:00).

Citește mai multe din Alegeri Parlamentare 2016
» Citește mai multe din Alegeri Parlamentare 2016
TOP articole