Antena 3 CNN Actualitate Urmaș al lui Alexandru Ioan Cuza, mesaj de Ziua Unirii Principatelor: "Dacă ar trăi, nu ar înțelege cum e posibil așa ceva în România!"

Urmaș al lui Alexandru Ioan Cuza, mesaj de Ziua Unirii Principatelor: "Dacă ar trăi, nu ar înțelege cum e posibil așa ceva în România!"

Redacția Antena 3 CNN
1 minut de citit Publicat la 18:06 24 Ian 2024 Modificat la 18:06 24 Ian 2024

Comentariile lui Bogdan Gheorghe Ilie Cuza au fost consemnate de Agerpres.

El a făcut referire la protestele prelungite ale agricultorilor și transportatorilor români și a evocat reforma agrară de la 1864, realizată de guvernul Kogălniceanu în timpul domniei ilustrului său înaintaș.

"Ca mulți alții (Al. I. Cuza) nu ar înțelege cum a fost posibil să se ajungă în situația aceasta. Sunt convins că s-ar pune la dispoziție, prin jertfă şi sacrificiu, să îmbunătățească starea acestei țări şi să ne readucă la păstrarea sentimentului național şi a identității noastre naționale.

Nu ar înțelege cum de este posibil așa ceva pentru că, să nu uităm, împroprietărirea țăranilor a fost un act istoric care a pornit, până a fi realizat, de la Matei Basarab încoace.

Și este lamentabil ca noi să distrugem acest lucru din pix în câțiva ani", a comentat Bogdan Gheorghe Ilie Cuza, miercuri, la împlinirea a 165 de ani de la Unirea Principatelor Române.

Descendent al lui Al. I. Cuza: "Un nume istoric implică sacrificiu"

Sursa citată menționează că, în copilărie, Bogdan Cuza a aflat de la tatăl său că își are rădăcinile în familia celui care a fost artizanul "Micii Uniri". 

"Orice nume istoric implică un sacrificiu. De aceea, de multe ori, purtarea unui asemenea nume reprezintă mai mult o povară decât un privilegiu. Pe de altă parte, este un har de la Dumnezeu şi un privilegiu să pot purta acest nume (...) Sunt lucruri care mă leagă, documente de familie, dar majoritatea au fost donate Academiei Române, pentru că acolo trebuie să își aibă locul (...) Din primii ani ai copilăriei mele, tatăl meu, pe care l-a chemat chiar Alexandru Ioan Cuza, m-a făcut atent asupra numelui pe care îl port şi a modului prin care trebuie să mă sacrific, dacă este necesar, pentru menținerea lui cu demnitate şi onoare", a declarat el.

Alexandru Ioan Cuza, rămas în istorie ca "Domnul Unirii" și personalitatea cea mai importantă a începutului perioadei de modernizare a României, s-a născut la 20 martie 1820, la Bârlad, fiind descendentul unei vechi familii de înalți dregători în administrația centrală și locală din această provincie istorică.

Bogdan Gheorghe Ilie Cuza s-a născut în anul 1955 la Sibiu și este descendent pe linie indirectă al familiei domnitorului.

Citește mai multe din Actualitate
» Citește mai multe din Actualitate
TOP articole