Antena 3 CNN Emisiuni Exces de putere Detalii exclusive despre uriaşa avere a familiei Pascu transformată peste noapte în mărunţiş

Detalii exclusive despre uriaşa avere a familiei Pascu transformată peste noapte în mărunţiş

Redacția Antena 3 CNN
3 minute de citit Publicat la 22:38 15 Sep 2023 Modificat la 22:42 15 Sep 2023

O avere uriașă este cea de care dispun soți Pascu, Mihail și Miruna, părinții lui Vlad, cel care acum, după ce a omorât doi tineri, beat și drogat la volan, ar fi trebuit să fie spălat public de mama lui și trimis puțin pe afară să uite societatea românească de el.

20 de milioane de euro este doar valoarea proprietăților imobiliare pe care cuplul Pascu și l-a împărțit în buza izbucnirii scandalului penal. Toate 15 poziționate în cele mai scumpe zone ale Capitalei, în Sectorul 1, în Nordului sau Băneasa. Numai că ceva șocant s-a produs la împărțire averii. A intrat la apă. Din 20 de milioane de euro, Mihai și Miruna Pascu au făcut la împărțire să rămână doar 3 milioane. Cum? Pe baza propriilor declarații și cu ajutorul unui notar care a acceptat să le înscrie valori chiar și cu mult sub grila notarilor, nu doar comparativ cu prețul cu care chiar ei au scos la vânzare unele dintre aceste proprietăți.

Iată un exemplu. Miruna Pascu vinde un teren de 468m² în strada Epocii numărul doi, Sector 1, celebra zonă Nordului, epicentrul luxului imobiliar din Capitală, acolo unde în apartament modest pleacă de la 200.000 euro, iar unul de lux poate ajunge la peste 2 milioane de euro. Pentru cei 468m² Miruna Pascu cere 560.000 euro. Numai că în actul de partaj, surpriză! Terenul e trecut cu 92.000 euro x 2 adică 184.000 euro. Cum e posibil? Consultăm grila notarială, să vedem cum notarul a acceptat așa ceva. Nu greșim. Valoarea din grilă este de peste 600.000 euro. Și nu, nu este o greșeală.

Aceeași intrare la apă se petrece cu toate cele 15 imobile. Mergem pe Bulevardul Expoziției, la numerele 20-30. Gard în gard cu Romexpo, se află terenul de 2.000m² al familiei Pascu. În grila notarilor 2,3 milioane de euro în actul familiei Pascu parafat de notar 1,4 milioane de euro. Dintr-un foc 900.000 euro, pentru care nu s-au plătit taxe statului român și nu se vor plăti impozite.

Barajul Argeș, Sector 1, tot Nordului, colț cu terenul de pe Epocii. Blocuri noi de lux, apartamente de sute de mii de euro. Nu și al soților Pascu. Ei declară că un apartament cu trei camere, cu o terasă de 60m² și una de 54m² practic cât un apartament fiecare dintre ele valorează doar 57.000 euro.

În grila notarilor e minim 144.000. Alte trei apartamente la aceeași adresă sunt și ele sub evaluate.

Următoarea adresă strada Petricani 70-72 2.000m² dezmembrați dintr-un teren mai mare deținut de cei doi soți. Valoarea din grila notarială 2,1 milioane de euro. Valoarea declarată de soții Pascu la jumătate 1,2 milioane de euro. Cea mai scumpă proprietate pe care cei doi au împărțit-o este și cea la care notarul a închis ochii cel mai tare Drumul Opalului 22-24 Pădurea Băneasa. Două terenuri a câte 8-500m², în grila notarilor 6,5 milioane de euro, în actul familiei Pascu 1.000.000 euro.

Pentru toate aceste case, semnătura notarului este o garanție pentru legalitate. În aceste condiții, este important de văzut cine este notarul.

Un nume cunoscut, Ștefania Zorilă, același notar care a parafat tranzacția Ioanei Băsescu pentru terenurile de la Nana, afacere pentru care notarul a fost audiată de comisia parlamentară de anchetă asupra tranzacție, existând suspiciuni de sub-evaluare, adică exact ceea ce se observă acum în actele familiei Pascu care păgubesc statul român de sute de mii de lei numai pentru taxa de carte funciară. Diferența este de peste 50.000 lei. Despre cum a fost făcută această uriașă a verii imobiliar a povestit chiar un judecător, Mihaela Lămâița Ciocea a fost magistrat la Curtea de Apel București.

"Prin anul 2000, pe când eram judecător începător la Judecătoria Sectorului 3 din București, acest "investitor imobiliar", Mihai Pascu, era nelipsit din ședințele instanței. Avea zeci de litigii cu români cărora le împrumutase bani cu camătă și le luase apoi apartamentele cu care aceștia garantaseră împrumutul.

Nu pentru că oamenii nu-și plătiseră datoriile, ci pentru că în momentul când aceștia restituiau împrumutul sau ratele la împrumuturi nu le mai dădea chitanță, apoi îi și executa silit", spune judecătorul Mihaela Lămâița Ciocea.

Citește mai multe din Exces de putere
» Citește mai multe din Exces de putere
TOP articole