Antena 3 CNN Externe „Uraganul Milton a fost fabricat”. Internetul a fost inundat de teorii ale conspirației despre guvernul SUA și vremea din Florida

„Uraganul Milton a fost fabricat”. Internetul a fost inundat de teorii ale conspirației despre guvernul SUA și vremea din Florida

Adrian Dumitru
4 minute de citit Publicat la 14:07 10 Oct 2024 Modificat la 14:07 10 Oct 2024

Rețelele sociale au fost împânzite în această săptămână de fel de fel de informații false care sugerează că uraganul Milton, fenomenul meteo care afectează în aceste zile coasta sudică a Statelor Unite, a fost „fabricat” și că vremea din Florida este „manipulată”, relatează BBC.

În ciuda acestor afirmații ridicole, împrăștiate de pe conturi cunoscute pentru afirmații de acest fel, omenirea nu dispune încă de niciun fel de tehnologie care să-i permită să creeze sau să controleze uragane.

Pe platforme sociale precum Twitter sau TikTok, însă, mesaje care susțin fără dovezi că guvernul SUA controlează în secret vremea sunt văzute și citite de milioane de oameni.

Aceste mesaje sunt răspândite de pe conturi cunoscute pentru afirmații similare făcute în trecut despre Covid-19 sau despre vaccinuri.

Miercuri, președintele Joe Biden a descris aceste susțineri drept „mai mult decât ridicole”, adăugând și că „sunt atât de stupide și trebuie să se oprească”.

Președintele american i-a răspuns în special reprezentantei republicane Marjorie Taylor Greene, care s-a numărat printre colportorii acestor informații false. Ea a scris pe conturile ei pe rețelele sociale că guvernul SUA „poate să controleze vremea”.

Alte postări sugerează că uraganul Milton, una dintre cele mai puternice furtuni care a lovit coasta americană, a fost creat intenționat de „puterile obscure din inima politicii americane”.

De pe aceste conturi au fost „propuse” mai multe explicații pentru felul în care s-ar fi realizat un asemenea lucru – unii utilizatori au sugerat că s-au folosit tehnici precum însămânțarea norilor.

Însămânțarea norilor este o metodă care implică manipularea norilor existenți pentru a produce mai multă ploaie, mai ales în țări în care clima este aridă sau uscată.

„Când însămânțăm norii, o facem pentru că nu avem suficienți aerosoli sau vapori de apă în atmosferă pentru a obține condensare, așa că încercăm să o forțăm prin însămânțare. Deasupra părții vestice a Golfului Mexic sau în Golful Campeche nu avem această problemă. Pământul produce de unul singur uraganul”, a explicat Jill Trepanier, expertă în fenomene meteo extreme la Louisiana State University.

Alți utilizatori au dat vina pe „geoinginerie” – o gamă largă de metode folosite pentru a manipula mediul cu scopul de a reduce efectele crizei climatice. Totuși, această gamă nu include și instrumente care să poată să producă sau să controleze furtuni de o asemenea amploare precum uraganele.

„Nu există nicio posibilitate, cu cunoștințele și tehnologia actuală, să producem sau să modificăm uragane prin geoinginerie”, spune și Suzana Camargo de la Columbia University.

Ce sunt uraganele

Uraganele sunt sisteme naturale ale vremii. Ele încep cu ceea este numit un „val tropical” – o zonă cu presiune joasă în care se dezvoltă deobicei furtunile cu descărcări electrice.

După ce rafalele de vânt împing cu putere astfel de sisteme din Africa spre Americi, aerul cald și umed se ridică în zona Atlanticului, iar sistemul de nori și vânt începe să se rotească.

Folosind energia suficientă a apelor calde ale oceanului, combinate cu circulația favorabilă din atmosferă, această rotație devine tot mai violentă și se transformă într-un uragan.

Conspiraționiștii cred că uraganele sunt folosite pentru a afecta alegerile prezidențiale

Postările de pe rețelele sociale sugerează în mod greșit că astfel de uragane sunt create pentru scopuri sinistre – inclusiv pentru încercări de a influența rezultatul alegerilor prezidențiale americane din 5 noiembrie, în defavoarea lui Donald Trump.

Deși aceste afirmații sunt evident false, există o între uragane și activitatea umană – schimbările climatice – din cauza distrugerii mediului planetei, aceste furtuni au devenit tot mai intense și produc pagube tot mai mari.

Schimbările climatice, produse de valurile de emisii de gaze cu efect de seră, precum dioxidul de carbon, influențează în sensul creșterii intensității și numărului furtunilor tropicale de peste tot în lume.

Temperaturile în creștere fac și ele ca uragane puternice precum Milton sau Helene să fie mai dese. Din cauza apelor tot mai calde, aceste furtuni pot să-și tragă mai multă energie și să-și mărească viteza de propagare și de rotație.

Uraganul Milton, de exemplu, a devenit mult mai puternic mai ales după ce a străbătut Golful Mexicului, acolo unde temperatura la suprafața apei este cu 1-2 grade mai mare decât media.

Viteza susținută a vântului a crescut de la 150 km/h la 280 km/h în doar 12 ore pe 7 octombrie conform Centrul Național pentru Uragane din SUA.

Pentru unii utilizatori de rețele sociale, această schimbare bruscă a fost luată drept „dovadă” că furtuna nu este naturală, ci produsă intenționat de oameni.

„Cu cât încălzim mai tare planeta, anticipăm și o mulțime de forme de impact asupra uraganelor – care le pot face și mai periculoase și mai distructive – inclusiv capacitatea de a deveni mai puternice pe mări calde”, explică Andra Garner, profesor asistent la Rowan University, în statul New Jersey.

Uraganul Helene, care a lovit Florida acum două săptămâni, s-a intensificat și el mult mai mult deasupra Golfului Mexicului.

Un nou studiu, făcut public miercuri, arată că temperaturile excepțional de calde ale suprafeței mărilor și oceanelor au fost posibile din cauza încălzirii globale provocate de activitatea industrială umană.

Citește mai multe din Externe
» Citește mai multe din Externe
TOP articole