Antena 3 CNN Actualitate Uraganul Kirk se îndreaptă spre Europa. Se transformă într-un ciclon imens. Ce țări vor fi lovite

Uraganul Kirk se îndreaptă spre Europa. Se transformă într-un ciclon imens. Ce țări vor fi lovite

de Robert Kiss    |   

În plin sezon al uraganelor în Atlanticul de Nord, un fost uragan major, Kirk, va accelera peste ocean și va deveni o furtună post-tropicală imensă care va lovi Europa, potrivit Severe Weather.

O tranziție treptată spre o furtună extratropicală este așteptată chiar în aceste zile, când uraganul Kirk se va deplasa spre est, spre nordul Insulelor Azore.

Kirk va continua ca o furtună post-tropicală intensă și va ajunge în Nord Vestul Spaniei și în Franța până miercuri și joi.

Având în vedere originea tropicală semnificativă a sistemului, impactul său ar putea fi sever pentru Franța și chiar mai departe în interiorul Europei, în Țările de Jos, Belgia și Germania.

În prezent, Kirk produce valuri oceanice care se propagă departe de uragan. 

Uraganul Kirk traversează Atlanticul de Nord, lovind în curând Europa

În timpul maximului său de joia trecută, uraganul Kirk a avut rafale susținute de 230 km/h — cel mai puternic uragan la sfârșitul anului calendaristic de la uraganul Iota din 2020. Kirk este al treilea uragan din Atlantic din categoria 4-5 din acest an (celelalte două au fost Beryl și Helene).

Se prognozează o slăbire treptată continuă până luni, apoi uraganul Kirk trece într-un ciclon extratropical și se îndreaptă către Europa.

Kirk este un ciclon tropical mare, cu o presiune centrală de aproximativ 960 mbar și o viteză maximă susținută a vântului de 200 km/h. Menține o rezistență majoră solidă de Categoria 3. Vânturile cu forță de uragan se extind spre exterior până la 90 km de centru, iar vânturile cu forță de furtună tropicală se extind spre exterior până la 300 km.

Este prognozată o slăbire constantă până la începutul săptămânii viitoare. Sistemul ar trebui să-și piardă caracteristicile tropicale și să treacă la un ciclon extratropical puternic marți.

Cantitățile de precipitații ar trebui să crească de-a lungul etapei post-tropicale, pe măsură ce sistemul se deplasează miercuri spre Europa de Vest.

Chiar dacă se prognozează că Kirk va deveni o furtună post-tropicală, impactul acesteia va rămâne probabil sever, pe măsură ce sistemul va ajunge miercuri în vârful de nord-vest al Spaniei și pe coasta Franței.

Unele modele sugerează, de asemenea, un impact semnificativ în Benelux și Germania până joi.

Subiecte în articol: uraganul kirk Europa furtuna ciclon
TOP articole
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile