Magnatul indian Ratan Tata îi lasă averea câinelui său Tito. Pe lângă animal, șeful industriei auto și-a asigurat și bucătarul și fostul său majordom, care vor avea grijă de iubitul său ciobanesc german.
Magnatul auto indian Ratan Tata i-a lăsat câinelui său o mare parte din averea de peste 100 de milioane de euro în testamentul său, cerând ca iubitul său ciobănesc german Tito să primească "îngrijire nelimitată" după moartea sa, precizează TGCOM24.
Miliardarul, care a transformat grupul Tata într-un holding de renume mondial, a murit pe 9 octombrie într-un spital din Mumbai, la vârsta de 86 de ani.
După cum se obișnuiește în India, omul de afaceri, care nu s-a căsătorit niciodată și nici nu a avut copii, trebuia să lase fraților săi averea, evaluată la aproximativ 91 de milioane de lire sterline. În India este rar ca animalele de companie și servitorii să primească o sumă atât de generoasă, deoarece averea este în general păstrată în cadrul familiilor.
Însă, în testamentul său, Tata a dat indicaţii clare ca să fie sigur că animalul său iubit, care i-a fost alături până la moarte, va primi "îngrijire nelimitată". Dragostea magnatului pentru animale a fost de mare, astfel încât portarii de la sediul holdingului erau instruiţi să nu alunge niciodată un animal fără stăpân.
Conform celor afirmate de Suhel Seth, un prieten al regretatului magnat, o sumă mare le-ar fi fost alocată și fostului majordom și bucătarului lui Tata, ambii în vârstă de cincizeci de ani, care acum se ocupă de Tito. Seth a refuzat să dezvăluie suma exactă, dar a spus: "Nu vor mai trebui să lucreze niciodată și vor fi foarte bine îngrijiți", a spus el pentru Times. Pentru cei care l-au cunoscut bine, concluzionează el, prevederile testamentului magnatului nu au fost o surpriză: "Acest testament nu este o declarație de avere" ci un "gest de recunoştinţă pentru bucuria şi grija" pe care i-au dat-o animalele de companie și cei doi angajaţi care l-au slujit toată viaţa.
Ratan Tata s-a născut în 1937 la Bombay, acum Mumbai şi inițial și-a dorit să devină arhitect, de aceea lucra în Statele Unite când bunica lui, care l-a crescut, i-a cerut să se întoarcă acasă și să se alăture vastei afaceri de familie. A debutat în 1962 la TISCO, iar atunci locuia într-un cămin pentru ucenici și lucra la atelierul din apropierea furnalelor.
În 1991 a preluat imperiul familiei, ridicându-se pe valul reformelor pieței libere pe care India tocmai le lansase în acel an. În cei 21 de ani la conducerea lui Tata, magnatul a reuşit să aducă respectiva companie la cel mai înalt nivel, aceasta și-a extins prezența globală incluzând mărci de lux britanice precum Jaguar și Land Rover. Magnatul s-a retras din funcția de președinte în 2012, apoi a preluat conducerea doar pentru scurt timp, ca președinte interimar, în octombrie 2016, după ce succesorul său, Cyrus Mistry, a fost înlăturat.
Tata Group este acum un grup extins, format din aproape 100 de companii, inclusiv cel mai mare producător auto din țară, cea mai mare companie privată din oțel și o firmă de outsourcing de top. Are peste 350.000 de angajați în întreaga lume și s-a extins și mai mult când, în iunie 2008, Tata a cumpărat Jaguar și Land Rover de la Ford pentru 2,3 miliarde de dolari.